Bačena nepoznata naprava
44

Haos ispred Rektorata u Novom Sadu: Studenti blokirali ulaz, dvoje povrijeđenih

A. Ku.
Foto: 021.rs
Foto: 021.rs
Studenti iz neformalne grupe STAV napadnuti su rano jutros ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu. Na njih je, kako kažu, bačena nepoznata eksplozivna naprava, a dva studenta su povrijeđena.

Navodno su ih napale osobe koje obezbjeđuju Rektorat. Studentima je ukazana prva pomoć te su prevezeni u Urgentni centar, javlja Nova.rs.

Razlog protesta studenata su današnji izbori za studentski parlament. Članovi gripe STAV od jutros su ispred zgrade Rektorata.

Ova grupa je i ljetos blokirala Rektorat kako bi spriječili održavanje izbora za Studentski parlament, jer smatraju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Tokom dvosedmičnog protesta studenti su na zgradu Rektorata okačili transparente kojima su kritikovali rektora Dejana Madića, a moto blokade je glasio "Jedna lista nije izbor".

Jutros u 5:30 sati na njih je bačena neka vrsta eksplozivne naprave, čija je eksplozija odjeknula širom centra Novog Sada, javlja 021.rs.

STAV je do sada tri puta blokirao održavanje izbora u zgradi Filozofskog fakulteta i podnio disciplinske prijave protiv predsjednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića – zbog fizičkog nasilja.

Aktivista neformalne grupe STAV Branislav Đorđević izjavio je da su studenti stajali na vratima s namjerom da ne puste nikog da uđe u Rektorat.

"Oni su nas bacili sa klupe, krenuli nasilno da ulaze mi smo pokušali da to spriječimo. U tom momentu je neko Milu da li nekim predmetom nogom ili nečim jako udario u nogu. Kolegi Srđanu je jedan koji se predstavio kao organizator konferencije izbio telefon i udario ga. Tu je bio prisutan policajac koji je pokušavao njih da smiri da nas ne napadaju", navodi student iz grupe STAV.