Dijele se u dvije kolone
68

Hiljade građana na protestu u Beogradu: Zaputili su se prema Gazeli, blokirat će most

A. Ku.
Screenshot: Beograd.com
Screenshot: Beograd.com
Prema trenutnim projekcijama na večerašnjem protestu u centru Beograda okupilo se približno 30.000 osoba. Okupljeni su krenuli prema Gazeli te će blokirati most, a najavljene su blokade i naredne sedmice.

Rutom do Gazele odjekuju povici: "Neće kopati".

Protest se održava zbog najave otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra od strane rudarske kompanije "Rio Tinto" u organizaciji ekoloških udruženja iz Srbije na dan isteka roka od 40 dana, koji su udruženja postavila Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Profesorica Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević kazala je građanima da rudna renta u Srbiji najniža, da je radna snaga jeftina, mala briga o životnoj sredini te da je to razlog zašto kompanije hoće da otvaraju rudnike u toj zemlji - jer će profit biti visok.

Jedan od organizatora, Zlatko Kokanović je zamolio okupljene da krenu do Gazele gdje će se podijeliti u dvije kolone.

"Jučer, kada sam krenuo pozdravio sam se sa djecom, ženom i majkom i rekao vratit ću se, ili ovako ili onako i neću vas iznevjeriti. Iako imamo pritiske od ove vlasti već pet godina, a posljednjih 50 dana nam crtaju metu na čelu, i to sami vrh ove vlasti na čelu sa predsjednikom, premijerom, predsjednicom Narodne skupštine Anom Brnabić i cijelom Vladom koji reklamiraju projekat Jadar na svojim Instagram profilima, a nas običan narod nazivaju izdajnicima", rekao je Kokanović.