u odsustvu
0

Hrvat, koji se borio na strani Ukrajine, osuđen u Rusiji na 23 godine zatvora

SRNA/ I.Sa.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ruski sud je osudio više osoba zbog ratovanja na strani Ukrajine, a među njima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

On je razmijenjen u septembru 2022. godine kao ruski ratni zarobljenik te se vratio u Hrvatsku.

Prebeg je osuđen na 23 godine zatvora sa Johnom Hardingom i Andrewom Hillom iz Velike Britanije te Mathiasom Gustavssonom iz Švedske zbog prolaska kroz obuku za terorističke aktivnosti. Dylan Healy je osuđen za sudjelovanje u plaćeništvu.

Sud je optužio Hardinga, Gustafsona i Prebega za obuku za nasilno preuzimanje vlasti, pokušaj promjene ustavnog poretka Rusije i učešće u ratu kao plaćenika.

Svaki od ove trojice je osuđen u odsustvu na po 23 godine zatvora. Ipak, prema informacijama, izdržavat će pet godina zatvora dok će ostatak provesti u koloniji strogog režima.

Dvojica drugih britanskih državljana, Andrew Hill i Dylan Healy, osuđeni su za učešće u ratu kao "plaćenici" i "saučesništvo u regrutovanju plaćenika".

Hill je osuđen na četiri godine zatvora, dok je Healy osuđen na tri godine i šest mjeseci.

Velika Britanija, Švedska i Hrvatska još nisu komentarisale zjavu Rusije.

Vojnici su negirali optužbe Rusije. Prebeg je rekao da je došao u Kijev kako bi pomogao Ukrajini u ratu koji je Rusija pokrenula na istoku zemlje te je ubrzo nakon toga odlučio da se pridruži ukrajinskoj vojsci, prenio je Reuters.

Porodica i prijatelji Hardinga, Hilla i Healeyja rekli su da oni nisu plaćenici i pozvali su da se prema njima postupa kao prema ratnim zarobljenicima u skladu sa Ženevskim konvencijama, prenosi BBC.

Rusija navodno regrutuje strance iz zemalja poput Nepala, Somalije, Indije, Kube i drugih da se bore u Ukrajini od samog početka invazije u punom obimu.