Morali potpisati izjavu
90

Hrvatska: Evakuirani iz Gaze morat će sami platiti troškove puta

I. M.
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Hrvatski državljani koji su početkom novembra evakuirani iz Gaze morat će platiti trošak evakuacije, koji se po jednoj porodici kreće od 5.000 do 7.500 eura.

Ovo je za Telegram kazala Natalija Havelka, izvršna direktorica Centra za mir u Osijeku.

Dodala je da porodice nemaju novca za te troškove.

"Nisu se još uključili u tržište rada, a ne primaju ni socijalnu pomoć. Žele raditi, ali trenutno svi procesi traju", kazala je.

U Hrvatsku su iz Gaze evakuirane 22 osobe, odnosno tri porodice. Riječ je o 19 hrvatskih državljana i troje Palestinaca, s kojima je Centar u stalnom kontaktu.

Havelka je poručila da su oni prije evakuacije u Kairu morali potpisati izjavu Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske po kojoj su pristali u roku od 90 dana platiti troškove.

Po zakonu, tvrdi Havelka, porodice mogu biti oslobođene plaćanja tog troška pa je Centar uputio zahtjev nadležnim institucijama.

"Uz njihovu saglasnost, zatražili smo od Ministarstva vanjskih i evropskih poslova da ih oslobode plaćanja i nadamo se da će to i učiniti", rekla je.

Iz osječkog Centra za mir tvrde da su porodice trenutno u neadekvatnim smještajima. Iako evakuirani žele započeti novi život u Hrvatskoj, nailaze na niz prepreka. Havelka kaže da ove porodice ne mogu ostvariti izbjeglički status jer državljanin Hrvatske, po Konvenciji o pravnom položaju izbjeglica, ne može u vlastitoj zemlji ostvariti status izbjeglice.