Brojne manifestacije
169

Hrvatska obilježava 23. godišnjicu akcije "Oluja", Čović na centralnoj ceremoniji

Klix.ba
Foto: HRT
Foto: HRT
Širom Hrvatske danas je počelo obilježavanje 23. godišnjice od početka hrvatske vojno-policijske akcije Oluja. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas je na Ljubovu otkrila Spomen-obilježje poginulim braniteljima u ovoj operaciji, dok će sutra u Kninu biti održana centralna manifestacija.

Spomenik na Ljubovu visok tri metra autora Josipa Cvrtile nazvan je "Pobjednik" i predstavlja vojnika koji zabija hrvatsku zastavu.

"Domovinski rat omogućio nam je očuvati i slobodno izražavati svoj nacionalni i državni identitet, svoja obilježja i vrijednosti. Zato je čuvanje uspomena i vrijednosti Domovinskog rata važno, ne samo radi sjećanja na hrvatske branitelje i njegove žrtve i radi obilježavanja ratnih događaja i pobjeda, nego i zbog očuvanja svih nacionalnih i državnih vrijednosti", poručila je Grabar-Kitarović.

Foto: HRT
Foto: HRT

U čast poginulih boraca danas je 32 biciklista krenulo iz Spomen-područja masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara ka Dubrovniku. Ovo je već deveta godina zaredom kako udruženje "Slavonskobrodski biciklist" organizira ovaj memorijalni ultramaraton povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Prije polaska na ultramaraton, učesnici su zapalili svijeće za poginule i ubijene borce i sunarodnjake.

Centralna manifestacija obilježavanja "Oluje" počinje sutra u 13 sati na stadionu u Kninu gdje će branitelji odigrati revijalnu nogometnu utakmicu. Učestvovat će vojska i policija RH, te nogometna reprezentacija. U manifestaciji će učestvovati oko 800 vojnika koji će se postrojiti s ratnim zastavama, održati svečani mimohod, ispaliti počasne plotune, a hrvatsko ratno zrakoplovstvo "Krila Oluje" izvest će akrobacije avionima i helikopterima.

U večernjim satima Grabar-Kitarović će primiti zapovjednike Domovinskog rata i uručiti odlikovanja generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Obilježavanju godišnjice "Oluje " prisustvovat će i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Centralno obilježavanje nastavlja se polaganjem zajedničkog vijenca lokalnih vlasti i državnih čelnika te braniteljskih udruženja na spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića, gdje će za poginule branitelje biti molitva, a održat će se i prigodni govori. Državna zastava tradicionalno će se podići na kninskoj tvrđavi, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pokazat će nove sposobnosti u mimoletu.

ordinarij mons. Jure Bogdan.

Kninski most prošle godine
Kninski most prošle godine

Na današnji dan prije 23 godine počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata Oluja u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200.000 ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 kilometara kvadratnih, odnosno gotovo petinu države. Tamna strana Oluje ogleda se u protjerivanju oko 200.000 hrvatskih Srba koji su morali zauvijek napustiti svoje domove i naseliti dijelove BiH i Srbije.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni praznik RH Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. augusta slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.