Nekoliko uslova
64

Hrvatski grad koji je na samo sat i pol od Zagreba daje 15.000 eura mladima da ostanu ili dosele

A. L.
Foto: Edina Zuko/Pixell
Foto: Edina Zuko/Pixell
Čak 15.000 eura bespovratno mogu dobiti mlade porodice u Novskoj, hrvatskom gradu uz samo Lonjsko polje, koji je na samo sat i pol od Zagreba.

Gradsko vijeće Grada Novske usvojilo je ovu novu mjeru kako bi pomogli mladim porodicama u rješavanju životnog pitanja.

Iz Grada su podsjetili kako već imaju naknade za novorođenčad koje idu od hiljadu eura, za prvo dijete, pa sve do čak 10 hiljada eura za treće i svako sljedeće. Ova nova mjera stambene je naravi, a predstavila ju je, kao i uslove za njeno dobivanje, gradonačelnica Marija Kušmiš.

"Vjerujemo da će i ove mjere uroditi plodom i da ćemo kako zadržati mlade ali i dobiti nove doseljenike u najdražu nam Novsku! Želimo i da naša prigradska naselja živnu i da porodice ne izbjegavaju život na selu. Zato ih komunalno opremamo, a ovom mjerom dodatno potičemo i rješavanje stambenog pitanja", poručila je.

Iz Grada napominju kako zainteresovani mogu dobiti do 10.000 eura ako kupuju ili grade/uređuju nekretninu u gradu, a čak 15.000 eura ako se nekretnina nalazi u prigradskim naseljima na području Novske.

Uslov je da barem jedan bračni drug nije stariji od 40 godina, a u Novskoj moraju ostati najmanje 10 godina. U kategoriju mlade porodice ulazi i samohrani roditelj, ali pojedinci koji kupuju nekretninu ne smiju biti u srodstvu s osobom koja tu nekretninu prodaje.

Uz to, iznos bi se usplaćivao pet godina. Ako u tom periodu dođu i djeca, kroz ovaj program planira se i produženje te dodatno finansiranje. Za svako rođeno dijete sredstva će se povećati za 2.000 eura, odnosno 3.000 eura za prigradska naselja, a isplaćivat će se još jednu godinu duže.

"Ovo je još jedna nova i jedinstvena mjera u Hrvatskoj kojom želimo potaknuti demografsku obnovu", poručila je Kušmiš.

Porodicama kojima će se odobriti sredstva dužni su prijaviti prebivalište na adresi kupljene nekretnine u roku od jedne godine od sklapanja ugovora o sufinanciranju.