Dobio "Cvijet Srebrenice"
128

Hrvatski naučnik Dragan Primorac podsjetio na važnost DNK tehnologije u identificiranju žrtava genocida

B. R.
Damir Marjanović i Dragan Primorac
Damir Marjanović i Dragan Primorac
Jedan od vodećih hrvatskih naučnika i pionir forenzičke genetike Dragan Primorac je napomenuo koliko je važna nauka u identifikaciji ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Napomenuo je da su on i njegove američke kolege 1993. godine prvi u svijetu započeli s korištenjem DNK tehnologije u svrhu identifikacije žrtava Domovinskog rata u Hrvatskoj.

"Osim identificiranja skeletnih ostataka žrtava stravičnih zločina u Vukovaru, Petrinji, Škabrnji i nizu drugih mjesta, ova tehnologija je ključna i u otkrivanju počinitelja krivičnih djela", naglasio je.

Primorca je danas posjetio, kako je naveo, kolega i prijatelj prof.dr. Damir Marjanović za kojeg je istakao da je 2000. godine bio dio tima koji je započeo identifikaciju žrtava rata širom Bosne i Hercegovine, među njima i žrtava genocida u Srebrenici.

"Navršava se punih 29 godina od počinjenog genocida, a 'Cvijet Srebrenice', koji mi je darovao Marjanović, simbol je sjećanja na nevine žrtve i podsjećanje da nauka uvijek mora biti na strani pravde i da se nikada ne smije umoriti u traženju istine", poručio je Primorac.

Marjanović se zahvalio Primorcu na angažmanu i pomoći.