Šta nakon nedjelje
148

Izbori u regionu: Mađarska i Srbija na granici evropskih vrijednosti

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za predstojeći vikend dvije države u našoj regiji održat će predsjedničke i parlamentarne izbore. Ono što je zajedničko trenutnim zvaničnicima, jeste da žele na toj poziciji i ostati, pod ruskim su utjecajem i ma šta govorili, ne podnose druge i drugačije od zamišljenog nacionalnog ideala.

U nedjelju 3. aprila u Mađarskoj će se održati opći izbori za članove Narodne skupštine i članove Vlade. Bit će ovo najizazovniji izbori za Viktora Orbana, mađarskog premijera koji je svojim oportunističkim populizmom dokazao da mu je jedino stalo do toga da ostane na vlasti i zbog kojega je Mađarska problematično dijete Evrope.

Isti dan, u nedjelju 3. aprila, u Srbiji će se održati opći izbori na kojima Aleksandar Vučić želi iznijeti pobjedu i zadržati apsolutnu moć nad srbijanskim društvom te svoj utjecaj negativno širiti podržavajući separatistički orijentirane pojedince u susjednim državama u kojima žive manjisko srpsko stanovništvo.

Viktor Orban je 1980-ih bio sve samo ne desno orijentirani autokrata. Njegove kolege sa univerziteta u Budimpešti osnovali su organizaciju poznatu kao Savez mladih demokrata ili Fidesz, liberalno orijentirani pokret. Postao je popularan nakon što je na Trgu heroja održao govor za vrijeme pada komunističkog režima. Od ranih 1990tih prešao je put od liberalnog političara do populističkog radikalno-desnog lidera.

Aleksandra Vučića smo 1990-ih mogli vidjeti u radikalnim nacionalističkim strankama i (ne)dokazano sa agresorskom vojskom na obroncima Sarajeva za vrijeme krvavog rata u BiH.

Obojica političara koketiraju sa oba svijeta. Na jednoj strani sa Rusijom koja se nikada poput njihovih matičnih država nije probudila iz snova o imperijalnoj snazi i lebensraumom "jednog naroda". Vrijednosti koje zastupa EU čini se koriste se isključivo zarad pristupa tržištu, kako bi se uzeo dio dobiti od oba bloka bez da se temeljne vrijednosti demokratije i slobode poštuju.

Srbija ima razne vrste problema sa skoro svim državama koje je okružuju. Mađarska prati u makijavelističkoj politici koja se ne opredjeljuje moralno već u svemu bira, po riječima Orbana, Mađarsku.

Šta nas čeka ukoliko Orban i Vučić pobijede? Kakva je budućnost Zapadnog Balkana, oduvijek nastabilnog zbog neiscrpnih težnji pojedinih da prekrajaju granice ili odlučuju o tuđim sudbinama?

Nije li Evropa već davno dopustila da se zamuti čistoća ideala za koje se nekada zalagala i kakva nas budućnost čeka sa vladama koje imaju direktnu podršku Kremlja?