Dan odluke u susjedstvu
157

Izbori u Srbiji: Zabilježen veliki broj nepravilnosti, odaziv do podne solidan

F. H.
Aleksandar Vučić je glasao na izbornom mjestu 140 u Novom Beogradu
Do 11 sati glasalo 14,1 posto birača
Posmatrači Omladinske studentske akcije (OSA) saopćili su javnosti kako je zabilježen veliki broj nepravilnosti na glasačkom mjestu Novo naselje u Novom Sadu , a isto je zabilježio i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

U Srbiji se danas održavaju predsjednički izbori, vanredni parlamentarni izbori, izbori za skupštinu grada Beograda te izbori za još 13 gradova i općina. Prema podacima Republičke izborne komisije do 11 sati glasalo je 14,1 posto birača.

Na biračka mjesta izašli su i kandidati za predsjednika Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je među prvim iskoristio svoje biračko pravo i glasao na biračkom mjestu 140 u Novom Beogradu.

Vodeći opoziconi kandidat Zdravko Ponoš, ispred liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" glasao je nešto poslije 9 sati u osnovnoj školi "Svetozar Marković" u Vračaru.

Za Srbe sa Kosova glasanje je organizovano u gradovima centralne Srbije nakon što kosovske vlasti nisu dozvolile organizaciju glasanja na teritoriji ove države.

Izbore po izvještajima nezavisnih posmatrača prate i brojne nepravilnosti.

Kako su iz Omladinske studentske akcije saopćili nepravilnosti koje su oni zabilježili odnosile su se na slikanje glasačkih listića, korišćenje mobilnih telefona od strane članova Biračkog odbora i glasanje ljudi čije fotografije nisu identične onima u ličnim kartama.

Zahtjev da se primjedbe unesu u zapisnik su odbijene uz poruku da se obrate na kraju dana sa primjedbama, tvrde iz ove organizacije.

Centar za slobodne izbore i demokratiju je na osnovu informacija koje je dobio do 10 sati zabilježio više vrsta nepravilnosti: Učestalo nepoštovanje procedura na većem broju biračkih mjesta, propust da se kontrolni listić ubaci u glasačku kutiju, na 3 biračka mjesta; ubacivanje listića u pogrešne kutije, na 27 biračkih mjesta, vođenje paralelne evidencije na 3 biračka mjesta (dva u Novom Sadu, jedno u Subotici), greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska, na 5 biračkih mjesta, porodično glasanje na 8 biračkih mesta te dodatne sitnije nepravilnosti.