Tragedija u Malom Lošinju
28

Jadrolinija će porodicama poginulih pomoraca isplatiti odštete od 50.000 eura, pomoć dobijaju i djeca

V. K.
Foto:  Nel Pavletic/Pixsell
Foto: Nel Pavletic/Pixsell
Predstavnici Jadrolinije dogovorili su način na koji će se isplatiti pomoć porodicama trojice pomoraca koji su stradali u nesreći koja se dogodila u Malom Lošinju.
Prema pisanju Večernjeg lista, porodice pomoraca koji su život izgubili 11. augusta dobit će jednokratnu pomoć od najmanje 50.000 eura.

Također, navodi se kako bi djeca pomoraca trebala dobijati 600 eura mjesečno do kraja svog redovnog školovanja, odnosno do kraja srednje škole ili završetka studija.

Pomoć bi trebala dobiti i posada broda Lastovo te ozlijeđeni radnici kojima će biti isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 eura.

Podsjetimo, pomorci Boško Kostović, Marko Topić i Denis Šarić izgubili su život nakon što je na njih pala rampa koja služi za ulazak vozila na trajekt Lastovo.

Uzroci nesreće još uvijek se istražuju, a u sve je uključena i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Nesreća je sa sobom povukla i niz pitanja koja se tiču sigurnosti samih pomoraca kao i održavanja brodova za koje su brojni pomorci tvrdili kako prolaze tehničke preglede uprkos vidljivim problemima.