Hrvatska
121

Kamera uhvatila nesavjesnog vozača na Pelješkom mostu: Prekršio pravila kako bi napravio fotografiju

V. K.
Iako se na cestama širom Balkana mogu zabilježiti zaista nevjerovatne scene, primjer iz Hrvatske još jednom pokazuje kako vozači često ne obraćaju pažnju na pravila i zabrane.

Naime, kamere Hrvatskog auto-moto kluba (HAK) na Pelješkom mostu zabilježile su muškarca koji je izašao iz automobila, došetao do ograde te je krenuo fotografirati, što je zabranjeno.

Još od otvaranja Pelješkog mosta prije dvije godine, policija i druge službe uputile su niz apela vozačima da se ne zaustavljaju na mostu, a naročito da ne izlaze iz auta kako bi napravili fotografije.

"Ipak povremeno se događaju neprihvatljiva ponašanja poput vožnje po zaustavnoj traci, zaustavljanja nasred mosta, hodanje i trčanje", piše Slobodna Dalmacija.

Pelješki most otvoren je 26. jula 2022. godine i visok je 55 metara. Ukupna dužina mosta je nešto više od dva kilometra.

Namijenjen je prometovanju isključivo motornim vozilima, minimalnom brzinom od 60 km/h. Saobraćaj se odvija u oba smjera po dvjema voznim trakama uz koje se nalaze nešto uže zaustavne trake za vozila u kvaru. Most nema trotoar za pješake ni biciklističke trake.