Eskalacija napetosti
10

Kosovo zatvorilo dva granična prelaza sa Srbijom, tvrde da u Srbiji ekstremisti zaustavljaju Albance

F. H.
Granični prijelaz Jarinje (Ilustrativna fotografija) (Foto: EPA-EFE)
Granični prijelaz Jarinje (Ilustrativna fotografija) (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopćilo da su zatvorena dva granična prijelaza sa Srbijom, jedan u Brnjaku i drugi u Merdaru. U međuvremenu, na graničnom prijelazu Jarinje trenutno je promet omogućen.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Kosovo Xhelal Svecla kazao je kako maskirani ekstremisti unutar teritorije Srbije selektivnim i fašističkim pristupom zaustavljaju građane koji žele da prolaze kroz Srbiju i sve to pred očima srpskih vlasti.

Poručio je da će "u odbranu života i sigurnosti svih građana i ova tačka poput one na Brnjaku biti zatvorena dok se ne prestane s ovakvim selektivnim i fašističkim djelovanjem i dok se stanje u potpunosti ne normalizira".

Svecla je ranije rekao da su prijelazi zatvoreni za promet jer "maskirane" osobe "zaustavljaju automobile i legitimiraju putnike" na srpskoj strani granice.

Na situaciju je reagirala i ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla.

U obraćanju na Platformi X pozvala je Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da reagiraju kako bi zaustavili opasnu Vučićevu eskalaciju.

Na graničnom prijelazu između Kosova i Srbije u Brnjaku, skupine maskiranih Srba zaustavljaju automobile njemačkih tablica i ne dopuštaju prolaz Albancima.

"Vučićeva policija podržava ovu rasističku eskalaciju, gleda i ne djeluje. Vučić nastavlja izdaju Njemačke i Evropske unije, govoreći o evropskim integracijama i zaoštravajući situaciju. Nadamo se da će Njemačka tražiti slobodan prolaz, bez obzira na pitanje litija", napisala je šefica kosovske diplomatije.

Kaže da će Kosovo držati ovu graničnu tačku zatvorenom dok se ne osigura slobodno kretanje i dok se Albanci ne zaštite od ozbiljnih scena maskiranih srpskih kriminalaca koji uhode i prijete.

"Pozivamo Evropsku uniju i SAD da odlučno djeluju kako bi zaustavili opasnu Vučićevu eskalaciju, prije nego što izazove rat", zaključuje Gërvalla u reakciji.