Novi politički vjetrovi
44

Lider pobjedničke VMRO-DPMNE najavljuje velike promjene: "Narode, Makedonija je tvoja"

V. K.
Predsjednik pobjedničke partije na izborima u Sjevernoj Makedoniji VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski komentirao je rezultate izbora te je poručio kako od danas kreće nova era za ovu državu.
Mickoski se zahvalio glasačima te je rekao kako je Sjeverna Makedonija ponovno vraćena građanima.

"Hvala vam ljudi. Zajedno smo pokazali da Makedonija nije samo VMRO, Socijaldemokrate, nema ljevice ili desnice, istoka ili zapada. Postoji samo jedna Makedonija. Narode, Makedonija je ponovo tvoja", rekao je Mickoski.

Također, ističe kako će nova vlada pokrenuti niz postupaka protiv do sada vladajućih zvaničnika.

"Pobijeđene su izdaje i podjele onih koji su mislili da su gospodari naših života. Danas ih boli glava i postoji razlog za to. Svako ko je počinio krivično djelo i korupciju, odgovarat će do posljednjeg", ističe Mickoski.

Na kraju, Mickoski je rekao kako je njegova partija ljudima vratila nadu.

"Narod je dao najvažniju lekciju vladi i spasio svoju zemlju. Ova generacija ima jedinstvenu priliku da stvori novo poglavljem u kojem će Makedonija biti ponosna te će imati budućnost zasnovanu na vrijednostima i nadi. Vratili smo tu nadu", poručio je.

Mickoski je danas održao i sastanak s koalicionim partnerima na kojem je, kako je naglasio, iscrtana kontura nove vlade.

"Fokus će biti na ekonomski jakoj zemlji, kroz reforme i korake koji će biti žestoka borba za viši životni standard. Formiramo i front protiv kriminala i korupcije. Makedonija će opet biti tvoja", naveo je Mickoski u poruci građanima nakon sastanka.

Nakon 100 posto prebrojanih glasova, VMRO-DPMNE osvojio je 43,32 posto glasova dok je do sada vladajući koalicija koju predvode Socijaldemokrate osvojila 15,37 posto glasova. Treća po snazi je koalicija Evropski front s 13,67 posto glasova, a albanska koalicija VLEN osvojila je 10,64 posto glasova.