Krenulo reteriranje
60

Maltretiranja na granici su pokazatelj nikad veće nervoze srbijanske vlasti, slučaj Severine ih je opekao

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Vlast u susjednoj Srbiji zabranjivanjem ulaska u ovu zemlju i maltretiranjem pojedinaca na granici pokazuje da je nervoznija nego ikad.
Ovo je u razgovoru za Klix.ba govorio politički analitičar iz Srbije Boško Jakšić kada smo ga pozvali da prokomentariše sve češće probleme za poznate regionalne ličnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kad ulaze u Srbiju.

"To je dvostrani proces. S jedne strane, nekima se zabranjuje ulazak ili se maltretiraju prilikom ulaska u Srbiju, a s druge strane imate primjere u kojima se deportuju za Rusiju ili Bjelorusiju oni koji su oponenti režima Putinovog ili Lukašenkovog. Uz sva saznanja šta njih tamo čega, srpske vlasti se ozbiljno poigravaju s međunarodnim pravom", kazao nam je.

Istakao je da je najgore od svega što se na spiskovima za verbalni delikt ne nalaze kriminalci ili teroristi na osnovu podataka dobijenih od Interpola, nego se nalaze razni pjesnici, književnici i u posljednjem slučaju Severina.

Smatra da je to manifestacija iskazivanja sile koja ne samo da će se vlastima olupati o glavu, nego može imati trajnu posljedicu stvaranja lošeg imidža o Srbiji u svijetu.

"Ljudi su se ovdje dugo borili da se oslobode imidža koje je Srbija stekla u vremena Slobodana Miloševića. Sad se ta ista slika ponovo šalje svijetu. Ako se neko pita da li je to slučajno, odgovor je ne. To su racionalno donesene odluke koje su iskaz bahatosti režima", smatra Jakšić.

Kako dodaje, ovo se koincidira s krizom oko litijuma.

"Očigledno je da ova vlast, koliko god pokušavala prikriti, mislim da je nervoznija nego što je ikada bila. Pitanje litija je postalo socijalno pitanje, ne samo ekološko. Tu je vlast suočena s raznim protivnicima. Oni nisu protiv litijuma samo iz ekoloških, nego i iz svih drugih ljudskih razloga. Vučić očigledno prepoznaje opasnost od jednog takvog bunta. Onda pokušava da to spriječi tako što će odvratiti pažnju hapšenjem ekoloških aktivista ili ovakvim hapšenjima na granici. To je apsolutna potvrda visokog stepena nervoze režima zbog onog što se dešava oko litijuma, koji mislim da je za vlast opasniji od Kosova".

Upitali smo ga kakva je reakcija srbijanske javnosti. Kako nam je rekao, većina ne podržava ovakve odluke, nego ih žestoko kritikuje.

"Čak su i režimski tabloidi prepoznali da, recimo u slučaju Severine, da bi to bilo po njih jako loše, imajući u vidu popularnost Severine u srpskoj javnosti. Oni koji su se okomili na Severinu to su ili poslanici ili aktivisti SNS-a. Koriste najteže uvrede na račun Severine. Mislim da je situacija oko Severine pucanj u nogu vlasti, da su se tu opekli. U krajnjoj liniji i Vučić je svalio krivicu na Dačića i dao doznanja da on ne stoji iza jednog takvog poteza".

Također, interesovalo nas je kako ovakva dešavanja mogu uticati na regionalne odnose.

"Sve te incidentne situacije se knjiže. Neke imaju potencijal ozbiljnijeg ugrožavanja odnosa. Ali, sve su one jednosmjerna ulica, a to je ulica koja vodi zaoštravanju odnosa sa susjedima. Srbija odavno, rekao bih decenijama, nije imala tako loše odnose sa svim susjedima, osim u slučaju Mađarske, ali to nema veze sa susjedstvom, nego sa autokratskim bratstvom Vučića i Orbana".

Najava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da će imena biti ukinuta sa spiska za verbalni delikt dolazi, s jedne strane, zbog pritiska javnosti.

"Pritisak javnosti koincidira sa lošim kritikama nevladinih organizacija. Očigledno je da je vlast na ovim primjerima shvatila da im to ne ide u korist. Zato se reterira i zato se ukidaju spiskovi. Vlast bi bila dužna da odgovori ko je i kada naredio da se prave ti spiskovi i da saopšti kome se sve radilo o glavi, ne samo prilikom prelaska granice. Mi smo ovdje imali priliku da vidimo da je jedna aktivistkinja protiv litijuma skinula s aviona kojim je krenula na godišnji. Vlast pokušava malo da trenira strogoću, pa je uvidjela da je pretjerala i sada se povlači", kazao nam je na kraju razgovora Jakšić.