Sastanak u Briselu
35

Michel: Crna Gora treba ostati na evropskom putu ne samo na riječima

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
EU računa da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski zamah i ostvariti rezultate na strateškom putu prema EU ne samo na riječima nego i djelima svih političkih aktera, saopćeno je iz ureda predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.  

"EU računa na to da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski momentum i ostvariti rezultate na strateškom putu prema EU, ne samo na riječima, već i djelima svih političkih aktera, u skladu s ciljem te zemlje da se pridruži EU kao sljedeća država članica", kaže se u priopćenju objavljenom nakon Michelovog susreta s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, prenosi Hina.

"Postoji novi zamah u procesu proširenja EU i Crna Gora kao predvodnik u pristupnom procesu ima stvarnu priliku za napredak. To ne treba propustiti niti uzeti zdravo za gotovo", dodaje se.

Michel se sastao s Milatovićem u Briselu, umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo ranije predviđeno, jer je predsjednik Evropskog vijeća odgodio posjet nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Jasenovcu.

Skupština Crne Gore u petak je na inicijativu prosrpske i proruske desnice usvojila rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Rezoluciju je podržao 41 zastupnik vlasti dok opozicija i jedan dio vladajućih zastupnika napustio dvoranu tako da gotovo polovica od ukupno 81 zastupnika nije nazočila glasanju.

U oštrom odgovoru hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova navelo je između ostalog da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU, te je pozvalo Podgoricu da procesuira ratne zločine koji su se dogodili prilikom opsade Dubrovnika, podsjeća Hina.

"Dobrosusjedski odnosi ostaju bitnim elementom procesa pristupanja i ne bi ih se smjelo ugroziti", navodi se u Michelovu saopćenju i dodaje kako on cijeni Milatovićev angažman u tom pogledu.