Hrvatski predsjednik
1.6k

Milanović: Dom naroda Federacije nije dom fildžančića, u Neumu nisu pregovori nego krađa vremena

D. Be.
Predsjednik Hrvatske u petak navečer je gostujući u Dnevniku RTL-a komentarisao aktuelna pitanja među kojima su Bosna i Hercegovina, ali i Ukrajina, a ponovo je iznio nekoliko zabrinjavajućih teza.
Upitan zašto misli da lider SNSD-a Milorad Dodik nije problem za BiH, a Bakir Izetbegović (SDA) jeste, Milanović ponavlja da treba osvijestiti kako Dodik nije problem.

Kazao je da po tom pitanju ima puno iskustva te da je bio na obje obale kada se radi o BiH.

"Vidim što se radi, Hrvate se pokušava pokrasti u Federaciji", rekao je. Dodao je da je Republika Srpska činjenica koja će ostati u Federaciju i da ona nikuda neće otići jer nemaju ni dva pištolja na vodu.

"To podsjeća na ovu situaciju s Ukrajinom. Bez Hrvata nema BiH", rekao je Milanović pa nastavio:

"Dom naroda Federacije nije dom fildžančića ili dom žetončića nego dom konstitutivnih naroda, što je genitiv množine", rekao je pa dodao da je jedina linija odbrane interesa hrvatska većina u Domu naroda.

"Dok mi razgovaramo u Neumu se počinje pregovarati, ali to nisu pregovori nego krađa vremena", rekao je.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nedavno je uvršten u bazu podataka na ukrajinskoj stranici Mirotvorac, gdje je okvalifikovan kao "sudionik ruskih osvajanja".

Milanović je na pitanje plaši li se za svoju sigurnost s obzirom na to da je završio na jednoj ukrajinskoj stranici s popisom "neprijatelja" odgovorio: "Doći će i oni na moj popis."

"Pa završila je tamo i Vlada RH, sad su mi to rekli, jer su dobri s Rusijom", rekao je i dodao da je Grlić Radman na posjetu Rusiji u Hrvatsku pozvao Putina.

Milanović kaže da se on ne osjeća ugroženo te da očekuje od Ukrajine da se obračuna s takvim ekstremističkim stranicama.

Smatra da nije pretjerao u svojim izjavama, a tvrdnju da je Ukrajina korumpirana je ponovio, istaknuvši da je to u dokumentima EU-a, prenosi Telegram.hr.

"Hvala Bogu da postoje oni pa mi nismo najgori, mi smo drugi", dodao je.

Ponovio je da ne misli kako je u bilo kojoj izjavi pretjerao, a na pitanje treba li se izviniti, Milanović pita: “Kome da se ispričam? Ni govora.”

Na opasku novinara da se predsjednik Vlade Andrej Plenković izvinio, Milanović je rekao: "Predsjednik Vlade je običan poltron."