"To su te razlike"
73

Milanović: Koliko god Vučić želio, njegov govor u Glini nije moguće izbrisati i zaboraviti

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je danas na svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnivanja 20. pukovnije Glina te je uputio i poruke srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Milanović je govorio i o historijskim događajima te se osvrnuo i na ulogu Srbije u ratu i zablude koje su srbijanski političari, kako je rekao, nametali Srbima u Hrvatskoj tokom 90-ih godina. Tada je spomenuo Vučića i Vojislava Šešelja.

Istaknuo je kako je Vučić "manipulirao narodom, dovodeći ga u zabludu i iluziju da Hrvatska nije njihov dom, već dio Velike Srbije", podsjetivši na njegov govor u Glini.

"Uvijek me zanimalo zašto je Vučić, iako svjestan koliko se Srbi nalaze u teškom položaju, imao potrebu baš na ovakav način narod dovoditi u zabludu. Koliko god Vučić htio da se to zaboravi i izbriše jer nije ugodno, to nije moguće. Stoga sam ga pitao samo jednu stvar, je li svjestan koliko je Srba zavijeno u crno zbog toga što je izrekao u proljeće 1995. godine u Glini? Nisam ga pitao za Hrvate jer mu do Hrvata nije ni stalo. S druge strane, mi se tako nismo ponašali. Kod vas nisam ni sada ni ranije primijetio nikakvu količinu mržnje i bijesa prema takozvanoj drugoj strani. To je pravi put te sam tako gradio svoju karijeru i tako ću je graditi i dalje. To su te razlike koje nas, hvala Bogu, u nekim stvarima i razdvajaju jer katkad da bi se definirao kao entitet, kao čovjek, kao zajednica hrvatskih građana, Hrvata, nažalost moraš se definirati i u opreci prema nečemu", poručio je on.

Kako je rekao, vjeruje da su tamo gdje su i trebali biti - ukorijenjeni u zapadnu civilizaciju koja nije savršena, ali bolje nema, piše Dnevnik.hr.

"Imamo sreću da ove generacije žive u njemu", kazao je on.