Predsjednik nezadovoljan
19

Milatović o novoj Vladi Crne Gore: Cilj su pojedinačni interesi, a ne boljitak društva

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović komentarisao je rekonstruisanje Vlade Crne Gore kazavši kako je ova država danas žrtva "najprimitivnije političke trgovine i neodgovornosti koju premijer u kontinuitetu demonstrira prema vođenju države".
"Baš kad smo mislili da nas više ništa ne može iznenaditi danas svjedočimo još jednoj prevari i vrijeđanju zdravog razuma građana Crne Gore. Nakon sto je građanima postalo jasno da je iznevjerena ideja promjena, nastavlja se devastacija političkog života i demokratskih procesa", napisao je Milatović.

Kako je dodao, netransparentnost, neprincipijelnost, partitokratija, urušavanje institucija i trgovina državnim interesima svoj vrhunac dostižu izglasavanjem najglomaznije Vlade u historiji Crne Gore čiji je cilj zaštita pojedinačnih interesa a ne boljitak društva i evropski put države.

"Ne samo da građani ovim neće dobiti ono što im je obećano poput uvećanja zarada za 25 posto, meritokratiju, vladavinu prava i drugačije djelovanje od onog na koje smo navikli u prošlosti, već će višestruko platiti sve dok se i posljednji partijski funkcioner ne namiri. Pred svim društvenim akterima u Crnoj Gori je borba za pristojnu i pravednu državu, istinski građansku i evropsku zemlju, u kojoj će uspjeh svakog pojedinca zavisiti isključivo od njegovih kompetencija i postignutih rezultata", dodao je Milatović.

Podsjetimo, u novu crnogorsku vladu ulazi i Bošnjačka stranka koja će dobiti pet resora i mjesto potpredsjednika Vlade. Prema pisanju crnogorskih medija, BS-u će pripasti: ministarstvo vanjskih poslova; dijaspore; rudarstva, nafte i gasa; socijalog staranja; demografije i regionalnog i investiocionog razvoja i saradnju sa NVO.

Prije dvije sedmice lideri stranaka nove skupštinske većine održali su sastanak i postigli su dogovor o rekonstrukciji, na kojem nije bilo predstavnika Bošnjačke stranke.

Na njemu su prisustvovale stranke, koje se trenutno nalaze u vlasti Pokret Evropa sad (PES) koji predvodi premijer Milojko Spajić, Demokrate Alekse Bečića, SNP (stranka umjerene srpske desnice) i Albanske alternative te opozicione, Nova Srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP).