Akcija desničara
0

Montirane fotografije Tonina Picule s ustaškom kapom preplavile Srbiju

B. H.
Foto: Kpn.rs
Foto: Kpn.rs
Na rasvjetnim stubovima i javnim površinama u više gradova u središnjoj Srbiji pojavile su se montirane fotografije Tonina Picule s ustaškom kapom i natpisom "Izvestilac za NDH".

Ova reakcija dolazi nakon što je europarlamentarac iz SDP-a imenovan stalnim izvjestiteljem Evropskog parlamenta za Srbiju.

Autorstvom nad plakatima "pohvalila" se ultradesničarska organizacija Konzervativni pokret Naši. Organizacija je izjavom obavijestila javnost o postavljanju plakata u gradovima Aranđelovcu Mladenovcu, Lazarevcu i Topoli, navodeći kako time izražava svoje neslaganje s Piculinim imenovanjem te ga optužuje za antisrpske stavove i djelovanje u Evropskom parlamentu, piše Index.hr.

Ovim riječima su objasnili postavljanje plakata na kojima su Piculi namontirali ustašku kapu:

"Obavještavamo javnost da je širom Aranđelovca, Mladenovca, Lazarevca i Topole postavljen naš najnoviji plakat pod nazivom 'Izvestilac za NDH - Tonino Picula', kojim jasno izražavamo svoj stav povodom izbora Tonina Picule, osvjedočenog srbomrsca i hrvatskog zastupnika, za izvjestitelja Evropskog parlamenta za Srbiju", oglasili su se Naši.

Kako oni tvrdep plakat, simbolično nazvan po ugledu na zloglasnu NDH, "ukazuje na kontinuitet antisrpske politike koju Picula provodi kroz svoje djelovanje u Evropskom parlamentu".

Foto: Kpn.rs
Foto: Kpn.rs

"Smatramo da osoba koja se svojim stavovima i djelima dokazala kao neprijatelj Srbije ne može i ne smije imati povjerenje da predstavlja ili izvještava o Srbiji u međunarodnim institucijama. Tonino Picula nije prijatelj Srbije, već političar koji zastupa interese onih koji su radili na uništenju našeg naroda tijekom povijesti, a sada na njegovoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji", poručuju srbijanski desničari.

Ističu kako je riječ o odgovornu na "provokaciju iz Brisela"

"Naša akcija postavljanja plakata predstavlja jasan odgovor na ovu provokaciju iz Brisela, kojom se ugrožavaju suverenitet i interesi Srbije. Konzervativni pokret Naši poručuje da Srbija neće prihvatiti diktate Europske unije niti će trpjeti sramotne provokacije. Naš put vodi ka saradnji s pravim prijateljima: Rusijom, Kinom i zemljama BRIKS-a, koji nas poštuju i ne ucjenjuju". poručili su iz srpskog desničarskog pokreta Naši.

S Piculom već ratuju i srpski državni vrh i njihovi tabloidi. Podsjetimo, na vijest o Piculinom imenovanju burno je reagirao i službeni Beograd.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik vlade Miloš Vučević i predsjednica skupštine Ana Brnabić dali su identičnu izjavu - da su "shvatili poruku", a bilo je tu i ironičnih poruka za EU poput "baš im hvala" i slično.

Beogradski tabloid Informer jučer je objavio tekst pod naslovom "Srbomrzac ponosno pozira s puškom u ruci devedesetih" s Piculinim fotografijama iz Domovinskog rata.