Neobična inicijativa
285

Na grobljima širom Hrvatske niču "grobnice za nerođene"

B. H.
Foto: djos.hr
Foto: djos.hr
Jučer je na gradskom groblju u Slavonskom Brodu blagoslovljena nova "grobnica za nerođene", na kojoj stoji natpis "Svetost života".

Grobnica je namijenjena ukopu prerano preminule, nerođene i pobačene djece, izvještava Informativna katolička agencija (IKA).

Blagoslov je predvodio duhovnik Udruženja Betlehem i župnik brodske Župe Svete obitelji, Domagoj Lacković. IKA također izvještava da je tok izgradnje ove, sedme grobnice u Hrvatskoj predstavio sekretar Udruženja Betlehem Branimir Pranjić.

"Finansiramo se isključivo od donacija fizičkih osoba i projekata. Jedan od naših glavnih apostolata je da se svako začeto dijete rodi, a tome pridonosimo konkretnim djelovanjem", kazao je Pranjić.

Pranjić je zahvalio svima koji su pridonijeli izgradnji grobnice.

Kako navodi Informativna katolička agencija na grobnici se nalazi simbol "nerođenog djeteta, nevinog mučenika suobličenog s Kristovom mukom". Pranjić je rekao da je cilj ovog projekta omogućiti roditeljima koji su izgubili začeto dijete dostojanstven ukop te mjesto gdje mogu tugovati i moliti se.

Lacković izjavio je da grobnica, za razliku od drugih, neće otkrivati identitet pokopanih ni njihova imena, godine rođenja, spol ili društveni status.

"Ovo mjesto nas poziva da budemo hrabri i da se odreknemo svoje udobnosti i prava, jer život nije borba za vlastitu udobnost i prava. Daje nam do znanja da životi drugih nisu prijetnja našoj udobnosti ili pravima," rekao je Lacković.