Predsjednica Slovenije
50

Nataša Pirc Musar: Konačno djelo genocida uvijek je njegovo negiranje, ali ga ono ne može izbrisati

N. Ž.
Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije
Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije
Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar oglasila se povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, rekavši kako je važno ukazati na negiranje ovog ratnog zločina, najvećeg u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Pirc Musar je rekla kako bol dana poput godišnjice genocida u Srebrenici nikada ne prolazi.

"Dani koji se s punom težinom užasa i bola urežu u sjećanje ljudi. Oni nisu ništa manje bolni ni malo prihvatljiviji kako vrijeme prolazi. Oni su neizbrisivi i nemoguće ih je promijeniti. Čak i 29 godina nakon genocida u Srebrenici, dan kada se dogodila ta neopisiva tragedija, zauvijek nosi užas, bol i krik više od 8.000 žrtava Srebrenice. Taj dan će zauvijek nositi pečat potpune gubitke ljudskosti kod zločinaca s jedne strane i očajanja, nevjerice i dubokog razočaranja svih ubijenih očeva i sinova, supruga, braće, prijatelja s druge strane, uz činjenicu da je međunarodna zajednica nijemo dopustila taj zločin nad čovječanstvom", rekla je Pirc Musar.

Predsjednica Slovenije se zapitala da li su izvučene lekcije iz prošlosti.

"Kakav je to civilizacijski napredak društva, kada se danas diljem svijeta vode ratovi, sukobi, najviše od Drugog svjetskog rata, u kojima ljudi masovno umiru i teško pate. Vođe država dužni su ljudima da riječima i djelima grade mir i pravdu, osiguravaju društveni napredak i stvaraju bolju budućnost za sve. Sve suprotno je izdaja njihovog povjerenja i zloupotreba moći. Događaji poput Srebrenice su nemilosrdno ogledalo za zločince, podsjetnik čovječanstvu i društvu. Konačno djelo genocida uvijek je njegovo negiranje. Ali negiranje zbivanja ne može izbrisati. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je jedan od koraka ka suočavanju s istinom koja zahtijeva preuzimanje odgovornosti", njena je poruka.

Za kraj je istakla saosjećanje svim žrtvama genocida u Srebrenici.

"Povodom godišnjice genocida u Srebrenici izražavam duboko suosjećanje svim žrtvama i njihovim porodicama. Ovaj tragičan događaj nas podsjeća na nedopustive užase ratova i neophodnost da se svakog trenutka borimo za mir, razumijevanje i poštovanje među narodima. Sjećanje na žrtve iz Srebrenice poziva svijet na zalaganje za ljudsko dostojanstvo i njegovo osiguranje širom svijeta", rekla je Nataša Pirc Musar.