Uslijed jake oluje
172

Nevrijeme "odsjeklo" popularno turističko mjesto u Sloveniji, planinari satima bili pod odronom

S. Š.
Foto: 24ur/RTV Slovenia
Foto: 24ur/RTV Slovenia
Logarsku dolinu pogodilo je jako nevrijeme, koje je opustošilo područje ispod vodopada Rinka, koje je popularno među turistima. Slovenačka Gorska služba spašavanja spasila je 17 planinara sa Okrešlja, koji su bili odsječeni uslijed odrona nakon nevremena.
Zatrpano je korito i staza ispod vodopada širine 200 metara i kamion, koji se nalazio u blizini korita. Zarobljeni su bili i neki planinari, od kojih je 17 Gorska služba spasavanja morala da spasi sa Okrešlja. Kako prenose tamošnji mediji, niko nije povrijeđen.

Prije nešto više od sedam dana, ogromna masa kamenja i stijena pala je u dolinu i oštetila put i dio planinarske staze koja vodi do vodopada. Područje još nije potpuno sanirano, a sada se kamenje ponovo obrušilo.

Podsjetit ćemo da je jučer poslijepodnevnim satima sjeverne i istočne dijelove Slovenije, posebno Korušku, pogodilo žestoko nevrijeme. Mještani pojedinih dijelova sjeveroistočne Slovenije prijavljuju i poplavljene objekte, srušeno drveće i urušene krovove kuća. Vatrogasci su morali da intervenišu u Mariboru i okolini, Slovenskim goricama, Slovenskoj Bistrici, Lovrencu na Pohorju i Oplotnici.

Prema objašnjenjima gradonačelnice Romane Lesjak za Radio Slovenije, probleme je uglavnom uzrokovala voda iz kanalizacije, jer sistem nije izdržao velike količine padavina.

Prema procjeni gradonačelnika, padala je slična količina kiše kao i prije gotovo godinu dana, kada je Črnu i ostale dijelove zemlje pogodilo katastrofalno nevrijeme.