Hrvatska
170

Nezapamćen pomor dagnji na Pelješcu: "Nikad nismo ni čuli za ovakvo nešto, Bože sačuvaj"

V. K.
Dagnje u Malostonskom zaljevu (Screenshot: HRT)
Dagnje u Malostonskom zaljevu (Screenshot: HRT)
U Malostonskom zaljevu u Hrvatskoj dogodio se nezapamćeni pomor dagnji, a uzgajivači su naveli kako se sve može pripisati visokim temperaturama mora.
Kako navodi HRT, prve procjene ukazuju na to da je 80 posto dagnji koje se uzgajaju uništeno, a to se naročito odnosi na uvalu Brijesta koja je poznata po najmasovnijoj školjarskoj proizvodnji u tom kraju.

"Pomor koji je nezapamćen. Mi imamo 25 godina obrta, cijeli život se bavimo ovim i generacije prije nas. Nikad nisam ni čuo za ovakvo nešto", rekao je uzgajivač Zdravko Lazić.

Uzgajivači također ističu kako je najvjerovatniji uzrok za ovakav pomor toplina mora.

"Mi smo izmjerili 29,6 stepeni. Ne znam, u momentima je sigurno bilo preko 30 stepeni", navodi Vicko Lazić.

Uzgajivači su također naglasili kako se sada nalaze u bezizlaznoj situaciji.

"Ne znam šta uopće činiti. Prodaja mi je skroz smanjena i idem na neplaćeni godišnji. Šta da radim sad? Kad vidiš kako je to bilo, to je bilo - Bože sačuvaj. Krepano, ne znaš šta ćeš. Izvadiš 50 kila, nemaš deset ili petnaest da ti je ostalo. Ne znaš ništa", govori Mila Prlaguzić.

Školjkari od četvrtka vraćaju kupce. Kako ističu, žele prodavati hranu koja je zdrava, a ne zataškavati.

"Kažete ljudima kako je, i to je to. Ako bude sreće, bit će dostave u osmome mjesecu, a ako ne bude, dostave neće biti do daljnjega i to je tako kako je", govori uzgajivač Antonio Prlaguzić.