Prisutan i Bjelogrlić
52

Novi protesti u Beogradu: Blokiran saobraćaj u centru grada, sporno i glasanje Jelene Trivić

B. H.
Foto: Nova.rs / X.com
Foto: Nova.rs / X.com
Koalicija "Srbija protiv nasilja" koja osporava rezultate beogradskih izbora organizovala je drugi protest ispred Republičke izborne komisije i traže njihovo poništenje.

Prostor oko zgrade Republičke izborne komisije (RIK) ograđen je metalnom ogradom kako bi spriječila protestante da priđu skroz do ulaza, a na samim vratima stoji jedan policajac u uniformi, piše Danas.rs.

Broj okupljenih je, očekivano, manji nego juče, a situacija je trenutno mirna. Ispred RIK-a pristigla je i grupa mladih, među kojima i aktivista Ivan Bjelić.

Dio okupljenih uz metalnu ogradu razvukao je transparent na kom piše "Protiv izborne krađe". Okupljeni građani su blokirali Ulicu kralja Milana. Čuju se povuci ‘lopovi, lopovi“ uz zvuke zviždaljki i vuvuzela.

Predsjednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je kazao kako je jedini zahtjev i plan je da dođe do poništavanja izbora

"Jedini zahtjev i plan je da dođe do poništavanja izbora i novih izbora. Tu smo uz studente i građane, blokirat ćemo i dalje zgradu RIK-a. Tražimo da se ponište izbori, treba da se oglasi tužilaštvo i institucije koje su zarobljene u rukama jednog čovjeka", kazao je za Novu.rs predsjednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

On je zatim pokazao sliku Jelene Trivić, predsjednice Narodnog fronta (NF) u Republici Srpskoj, koja je, kako kaže, glasala na izborima u Beogradu.

"I načelnik opštine Sokolac se isto tako slika najnormalnije na glasanju. Zamislite da građani Srbije odu i glasaju tako u Republici Srpskoj. To je izborna krađa, to je gaženje institucija i građana", naveo je Aleksić.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Predstavnici inicijative ProGlas su također podržali proteste a stigli su Dragan Bjelogrlić, Ceca Bojković, Miodrag Majić, Ivanka Popović, Peca Popović, Srđan Golubović, Filip Ejdus, Tamara Džamonja.