Dalmacija
39

Objavljen snimak koji pokazuje kako izgleda gašenje požara iz perspektive kanadera

V. K.
Ministarstvo odbrane Hrvatske objavilo je snimak na kojem je prikazano gašenje požara iz kanadera u područjima Dalmacije koja su zahvaćena vatrom.

Kako se navodi iz Ministarstva odbrane, protupožarne zračne snage s avionima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802, uz vatrogasne jedinice, tokom protupožarne sezone svakodnevno sudjeluju u gašenju požara na požarištima diljem Republike Hrvatske.

"Gašenje požara iz Canadaira iziskuje izuzetnu preciznost, vještinu i hrabrost. Gusti oblaci dima nad požarištem te vjetar koji može neočekivano promijeniti smjer, otežavaju precizno gađanje, ali i povećavaju rizike za pilote", saopćeno je.

Također, iz ministarstva su pohvalili i hrabrost pilota.

"Sinergija između zračnih snaga i vatrogasaca koji se bore s vatrenom stihijom na zemlji ilustrira složenost i opasnost borbe s požarima. Hrabrost pilota i posade, zajedno s neumornim radom vatrogasaca, često je ono što stoji između vatrene stihije i ljudskih života i imovine", naveli su.

Na području Dalmacije trenutno je aktivno nekoliko požara, a najteža situacija je i dalje kod Tučepa gdje se već treći dan vatrogasci bore s vatrom.

"Ne ide nam baš dobro. Između Gornjih Tučepa i Parka prirode Biokovo je 4-5 manjih požara. To se sad pretvorilo u jedan veliki požar. Morali smo povući ljude jer nemamo baš izlaz iz tog područja. Imamo jedan uski put koji nije baš siguran. Počeo je lagano puhati vjetar, ljude smo povukli na rezervne položaje", rekao je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tučepi Goran Bušelić.