Objavio fotografije
46

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Srbije povodom Kurtijevih navoda o provokacijama na granici

A. Ku.
Povodom objava fotografija premijera Kosova Albina Kurtija za koje je naveo da predstavljaju kretanja trupa Vojske Srbije na granici s Kosovom oglasilo se Ministarstvo odbrane Republike Srbije.
Na početku su naglasili da je riječ o nastavku kampanje dezinformacija usmjerenih protiv Vojske Srbije i snaga sigurnosti Republike Srbije.

"U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbjednosti koji izvršavaju redovne zadatke na osiguravanju administrativne linije i kontroli Kopnene zone sigurnosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima", navodi se u saopćenju.

Dodaje da su navodne sigurnosne snage koje Kurti spominje u medijima, a koje su došle u kontakt s pripadnicima Vojske Srbije, ustvari šverceri bespravno posječene šume sa teritorije centralne Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao.

"Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, dio su šire kampanje koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i izbjegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza", stoji u saopćenju.

Dalje je navedeno da Vojska Srbije osigurava administrativnu liniju, vrši kontrolu, onemogućava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i djelovanje organizovanog kriminala između ostalog i ilegalne sječe šume u Kopnenoj zoni sigurnosti i nastavit će da bude faktor mira i stabilnosti.