Ogromna količina kiše
222

Olujno nevrijeme hara regijom: U Beogradu potop, jak vjetar i širom Hrvatske čupao drveća

S. Š.
Potopljena auta u Beogradu (Izvor: X)
Potopljena auta u Beogradu (Izvor: X)
Obilno nevrijeme pogodilo je Hrvatsku i Srbiju, a ogromna količina padavina napravila je štetu u više gradova dok meteorolozi prognoziraju da će i dan pred nama donijeti novo osvježenje i padavine.

Prema prognozi meteorologa u Srbiji, ukupno se očekuje da u pojedinim dijelovima zemlje padne preko 50, čak i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru uz opasnost od urbanih poplava i bujica.

Beograd je ovog jutra doslovno pod vodom s obzirom da zbog ogromne količine kiše koja je pala u toku noći i ovog jutra rijeke teku ulicama. Nevrijeme je prvo stiglo u dio Vojvodine, a najpogođeniji su bili Novi Sad i Ruma. Kiša je oborila drveća, a ogromna šteta je pričinjena na automobila i vozilima.

Pored sjevernih i centralnih dijelova Srbije, nevrijeme će zahvatiti i zapadne krajeve.

"Ovaj snažan oblačni i padavinski sistem premještat će se od zapada prema istoku i bit će dio hladnog fronta. Tokom dana pogoršanje vremena zahvatit će i ostale predjele Srbije", prognoziraju meteorolozi.

Radarska posmatranja upozoravaju da je jako grmljavinsko nevrijeme već zahvatilo Srem, Bačku, Zapadnu Srbiju i Šumadiju, kao i da se ponovo očekuje velika količina padavina za kratko vrijeme, kao i jak olujni vjetar u zoni intenzivnih padavina.
Snimci sa društvenih mreža najbolje pokazuju stanje kakvo je trenutno u Beogradu, a beogradski mediji pišu da je ovo nezapamćeno nevrijeme, koje je glavni grad Srbije pogodilo za kratko vrijeme. Olujno nevrijeme koje je ovog jutra pogodilo BiH i Srbiju stiglo je iz Hrvatske koje je jučer poharalo Slavoniju i zagrebačko područje.

Vjetar, grmljavina i pljuskovi praćeni gradom napravili su probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županiji. Najveća šteta napravljena je na području Vukovarsko-srijemske županije gdje su prijavljena oštećenja na infrastrukturi, poplavljena su dvorišta i priobalni dijelovi. Jak vjetar čupao je drveća koja su padala po automobilima.

Meteorolozi u Hrvatskoj najavljuju da će se nestabilno vrijeme nastaviti i danas u većem dijelu zemlje.

"U utorak na kopnu osjetno svježije s umjerenim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te nestabilno. Većina kiše, pa i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, past će uz Savu ili južnije. U srijedu djelimično sunčano, od četvrtka uglavnom suho te malo toplije", najavljuju iz DHMZ-a.