Nije bilo incidenata
0

Paralelne srpske institucije na sjeveru Kosova peti dan u blokadi, uposleni pokušali ući u kancelarije

S. Š.
Jedna od blokiranih paralelnih srpskih općina (Foto: Kossev)
Jedna od blokiranih paralelnih srpskih općina (Foto: Kossev)
Zaposleni u paralelnim srpskim institucijama na sjeveru Kosova, koje su nedavno zatvorile kosovske vlasti, ponovo su protestovali.
Paralelne srpske institucije su peti dan u blokadi, a više stotina zaposlenih i danas je pokušalo ući u svoje kancelarije institucija Vlade Srbije, u kojima su radili sve do prošle sedmice.

Na pitanje okupljenih Srba kada će biti vraćeni na posao, jedan pripadnik kosovske policije odgovorio je "bit će" i naveo da tužilaštvo ispituje sumnje da su navodno u tim institucijama falsifikovana dokumenta, javio je RTS.

Kosovske vlasti su 30. augusta zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje, općinama u kojima većinom žive Srbi, za koje su naveli da djeluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Zatvorene su institucije Kosovski okrug Mitrovica, paralelna općina Mitrovica, paralelna općina Zvečan, paralelna općina Zubin Potok i paralelna općina Leposavić.

Ovakvu akcije kosovske polciije međunarodna zajednica opisala je kao jednostranu i nekoordinisanu, uslijedile su reakcije i zvaničnika Srbije.

Inače, Kosovo i Srbija su 2013. godine u Briselskom sporazumu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum i dan danas nije u potpunosti sprovede.