Samit u Briselu
18

Plenković govorio o načinima da se Mađarska zaobiđe u glasanju: Od decembra razgovaramo o tome

V. K.
Andrej Plenković
Andrej Plenković
Premijer Hrvatske Andrej Plenković također će učestvovati na današnjem vanrednom zasjedanju Evropskog vijeća u Briselu, a tim povodom je govorio i o alternativama koje bi omogućile Evropskoj uniji da pruže podršku Ukrajini, ali bez učešća Mađarske.

U obraćanju javnosti Plenković je rekao kako je cilj osigurati stabilnu podršku Ukrajini na dugoročnom planu.

"Glavni razlog je podrška Ukrajini kroz naredne četiri godine. U decembru smo imali dogovor 26 članica, Mađarska je bila protiv. Drugi put smo ovdje kako bismo pronašli kompromis i vjerujemo da ćemo doći do njega. Hrvatska je spremna podržati Ukrajinu i biti konstruktivna", poručio je.

Objasnio je i o kojim temama će se još razgovarati na vanrednom zasjedanju.

"Bit će govora o jačanju evropske saradnje, vojne pomoći i situacija na Bliskom istoku. Atmosfera protesta poljoprivrednika doprinosi i još većoj važnosti susreta", ističe premijer Hrvatske.

Na kraju, Plenković je rekao kako se u prethodnim sedmicama razgovaralo i o alternativnim rješenjima.

"Mi od decembra razgovaramo o alternativnom rješenju. To rješenje ne bi bilo u okviru pravnog okvira i što jeste višegodišnji finansijski okvir već poseban međunarodni sporazum 26 država članica koje bi tim putem dale podršku Ukrajini. Naša je ambicija očuvati jedinstvo EU u mjeri u kojoj se može", zaključio je Plenković.