Posjeta Zelenskog
0

Plenković objasnio zašto Milanović nije došao u Dubrovnik, a zašto je Vučić došao

A. L.
Premijer Hrvatske Andrej Plenkiović govorio je na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske o jučerašnjoj posjeti Aleksandra Vučića Dubrovniku.
Na početku je pričao o susretu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Kaže da je to bio treći susret Zelenskog i predstavnika država JI Europe. Sastanak je prošao u duhu snažne podrške Ukrajini, a potpisan je i sporazum između Hrvatske i Ukrajine.

"U novembru će biti 1000 dana ruske agresije. Dosad smo dali oko 300 miliona eura pomoći. Nastavit ćemo pomagati i dalje", rekao je Plenković.

Premijer Hrvatske je zadovoljan jer je sastanak u Dubrovniku dosad bio najuspješniji, a kaže da se u toj procjeni s njim slaže i ukrajinski predsjednik.

"Imam potrebu osvrnuti se na medijske komentare, pa i na ovaj apsurdan vapaj da na tom sastanku učestvuje i Milanović. To je pokazivanje neznanja kako se učestvuje na međunarodnim skupovima, to je potpuni izostanak minimalne upućenosti u međunarodne skupove. Nikada ne učestvuju i predsjednik i premijer, uvijek učestvuje jedan. Tu nema dilema, niti ga se zvalo niti je on pokazivao inicijativu da dolazi. To valjda dovoljno govori i ovim apologetima iz SDP-a. Nije pozvan jer nije ni trebao biti pozvan niti sam ja trebao biti u Crnoj Gori ili Poljskoj niti se tamo guram. Druga stvar je stvar stava prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Tu je stav vlade jasan i to je unisoni stav zapadnog svijeta. Milanović već dvije godine ima proruski stav, retoriku i narativ. Nažalost, se to reflektira i na raspoloženje hrvatske javnosti", rekao je.

Plenković ponavlja i da je podrška Ukrajini ispravna i osvrće se na dolazak Aleksandra Vučića.

"Oni koji podržavaju Milanovića i nastoje u drugi plan staviti supstancu ovog skupa i pitaju zašto je tamo bio predsjednik Srbije. Bio je jer je dio tog formata, jer dolazi. To ništa ne mijenja. Bolje da pokušaji da Srbija podržava Ukrajinu budu u organizaciji Hrvatske. (…) Nadam se da će se oni koji su to malo detaljnije pratili ipak vratiti na sadržaj i malo bolje protumačiti kakva je stvarna pozicija Hrvatske prema Ukrajini", kazao je.