Otvorena biračka mjesta
30

Počeli izbori u Srbiji: Da li ujedinjena opozicija može pomrsiti račune Vučiću

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danas se u Srbiji održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.
Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190, objavila je Republička izborna komisija (RIK).

Biračka mjesta su otvorena od 07:00, a zatvaraju se u 20 sati.

Srbija, prema važećem Izbornom zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu. Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova.

Za političke stranke nacionalnih manjina u raspodjeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od tri posto, važi "prirodni prag", koji se dobije kada se broj važećih glasova podijeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mjesto, što se u zavisnosti od izlaznosti na izbore, kreće između 12.000 i 16.000 glasova. Na ovim izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina.

Vanredni izbori su raspisani na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece.

Izbori će nakon niza tragičnih događaja i političkih previranja testirati snagu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika zemlje Aleksandra Vučića.

Najvećeg protivnika na predstojećim izborima predsjedniku Srbije i neformalnom lideru SNS-a predstavlja koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) formirana na talasu protesta koji su organizovani nakon dva masakra u osnovnoj školi "Ribnikar" i Mladenovcu.

Koalicija je nastala udruživanjem niza ideološki heterogenih stranaka, između ostalih, liberalne Stranke slobode i pravde (SSP) i stranke desnog centra Narodnog pokreta Srbije (NPS).

Republička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mjesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora. Prve procjene izbornih rezultata građani će imati već sat vremena poslije zatvaranja biračkih mjesta.