Hrvatska
47

Povorka ponosa u Zagrebu: Okupljeni mahali zastavama Palestine, muškarac ih pozivao da se odvrate od grijeha

V. K.
Foto: Pixsell/Tomislav Miletic
U glavnom gradu Hrvatske danas je održana 23. zagrebačka Povorka ponosa sa koje su, kao i prethodnih godina, poslane brojne poruke.

Povorka je krenula iz centra grada, tačnije sa Trga bana Jelačića, a svečani dio traje sve do 19 sati kada će uslijediti revijalni dio parade.

U proglasu koji je objavljen uoči Povorke ponosa, ističe se kako će cijela LGBTIQ zajednica ustati protiv napada na njihove slobode, prava, živote, porodice i tijela.

"Ustale smo i ostale. Ustali smo i ostali i tako će biti zauvijek. Svima koji bi htjeli da nas nema poručujemo: Neće moći i neće proći", naveli su organizatori tokom okupljanja.

Na skupu se mogli primijetiti i brojni političari, uključujući i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića kao i predsjednicu zelene političke stranke Možemo Sandru Benčić.

Tokom okupljanja osim zastava koje simbolizuju LGBTIQ pokret mogle su se primijetiti i zastave Palestine, a dio okupljenih je skandirao i "Free Palestine".

Povorku je također obilježio interesantan detalj u kojem je muškarac dočekao okupljene te ih preko megafona pozivao da se odvrate od grijeha te je uzvikivao "aleluja".