Nezadovoljstvo u Srbiji
15

Protesti u Beogradu nakon smrti bebe na porodu: Doktor uhapšen zbog nasilnog liječenja

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Demonstracijama "Porodilište, a ne klaonica" srbijanska javnost se usprotivila nasilju na porodu, potaknuta smrću bebe čija je majka za nasilan porođaj optužila ljekara bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Srbijansko tužilaštvo je pokrenlo istražni postupak, a MUP Srbije je kasnije službeno potvrdio da je policija uhapsila ginekologa sremskomitrovačke Opće bolnice M. M. (43) kojeg se tereti za krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Demonstracije su ranije održane pred bolnice u Sremskoj Mitrovici, a prethodio mu je niz objava na društvenim mrežama da je rodilja Marica Mihajlović iz Šida žrtva nasilja tijekom poroda, nakon kojeg je njezina beba preminula.

Ona je ranije kazala da je ljekar odbio napraviti carski rez, te da je bio veoma grub i nasilan tokom poroda, što je u konačnici prouzročilo smrt novorođenčeta.

Srbijanska ministrica zdravlja Danica Grujičić izjavila je saučešće porodice preminule bebe i kazala da je u bolnici proveden unutarnji nadzor, "što podrazumijeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u liječenju ili na porodu, na temelju zdravstvene dokumentacije izrade analizu događaja".

MUP Srbije je saopćio da je uhapšenom ljekaru određeno je zadržavanje do 48 sati i u tom će roku uz krivičnu prijavu biti priveden u tužilaštvo na daljnje postupanje.