Napeto u Crnoj Gori
6

Protesti u Podgorici nakon izglasavanja spornog zakona: Nije ovo Srbija

B. R.
Protesti u Crnoj Gori (Foto: RTCG)
Protesti u Crnoj Gori (Foto: RTCG)
U Podgorici večeras se održavaju protesti građana, jer smatraju da je izvršen, kako tvrde, ustavni puč. Atmosfera na protestima je dosta napeta.

Građani su se okupili ispred Skupštine Crne Gore, a proteste osigurava veliki broj policajaca. Razlog za proteste jeste to što su u Skupštini jučer, 1. novembra, usvojene izmjene zakona o predsjedniku države.

Izmjene je inicirala prosrpska stranka Demokratski front, a podrazumijevaju to da je predsjednik dužan da za mandatara za sastav vlade predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja parlamentaraca. Ako ta većina ne postoji, onda predsjednik podnosi inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, a ako je parlamentarci ne izglasaju, obavezan je da predloži kandidata koji ima dominantnu skupštinsku podršku nakon ponovnih konsultacija. Predsjednik bi imao tu mogućnost i prije inicijative za skraćenje mandata.

Ovaj zakon podržali su i parlamentarci Građanskog pokreta URA - koalicije iz koje dolazi premijer Dritan Abazović, Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

Smatra se da se ovim želi primorati Đukanović da za mandatara imenuje Miodraga Lekića iz prosrpskog DEMOS-a, što je ranije odbio učiniti.

[TWITTER]1587870757690003456[/TWITTER]

Na protestima prisustvuju i parlamentarke Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP). Kako izvještava Radio-televizija Crne Gore (RTCG), okupljeni skandiraju: "Izdaja, izdaja". Čula se i poruka: "Nije ovo Srbija". SDP-ova Draginja Vuksanović-Stanković je poručila da je na djelu bezakonje.

Demonstranti su pokušali da sruše zaštitnu ogradu, ali ih je u tome spriječila policija. Protesti su i sinoć, 1. novembra održani te predstavljaju nastavak političke krize koja traje mjesecima. Abazovićeva vlada je od 20. augusta u tehničkom mandatu, a nakon što joj je izglasano nepovjerenje.