Čiji su Humveeji
84

SAD istražuje kako su napadači na sjeveru Kosova trenirali s američkim vozilima

B. H.
Foto: Vojska Srbije
Foto: Vojska Srbije
Nakon tvrdnji da je srpska grupa koja je izvršila napad na sjeveru Kosova obučavana vozilima "Humvee" koje su SAD poslale Vojsci Srbije, State Department je poručio da se bavi tim pitanjem.

Putem pisanog odgovora kosovskoj Kohi, State Department je naveo da su takvu tvrdnju shvatili ozbiljno i da se bave ovim pitanjem.

Tvrdnje profesora međunarodnih odnosa iz Westminstera Aidana Hehira da su vozila u kojima su srpske grupe trenirale prije napada na sjeveru Kosova bila američka, bit će istražene.

Hehir je u ponedjeljak na društvenoj mreži X napisao da su vozila koja se vide na snimci koju je pokazao ministar unutarnjih poslova Xelal Svevla tipa "Humvee". Dodao je da Ministarstvo sigurnosti neće biti sretno što je Srbija "koristila vozila koje je donirao SAD za obuku terorista".

Srbijanski mediji su prije nekoliko mjeseci objavili da je Srbija od SAD-a kupila 117 oklopnih vozila Humvee, od kojih je 66 narudžbi stiglo u julu ove godine.

Prema saopćenju američkog veleposlanstva u Beogradu, gdje govori predstavnik američke vojske, ova bi se vozila trebala koristiti za međunarodne mirovne misije.

"Posjedovanje takvih vozila omogućuje Srbiji da bude dio bilo koje mirovne misije, da se brzo reorganizira sa svojim partnerima širom svijeta", rekao je pripadnik američke vojske.

KOHA je povodom tvrdnje o korištenju američkih vozila poslala pitanja američkoj ambasadi na Kosovu, koje ih je potom proslijedilo State Departmentu.

Putem pisanog odgovora, glasnogovornik State Departmenta potvrdio je da se bave tim pitanjem.

"Sjedinjene Američke Države ozbiljno shvaćaju svaki zahtjev koji uključuje opremu koju isporučuje SAD bilo gdje u svijetu. Proučavamo ovaj slučaj", poručili su iz State Departmenta

Mediji u Srbiji ranije su pisali da su SAD Srbiji donirale vozila ovog tipa. U 2012. i 2017. godini SAD su Srbiji donirale ukupno 40 vozila ovog tipa.

U nedjelju je ministar Svevla objavio snimke srpskih snaga koje vježbaju za napad u selu Banjska, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku.

Nakon objave ovih slika pojavile su se tvrdnje da je skupina osumnjičena za terorizam na sjeveru Kosova prije napada trenirala vozilima koje je SAD poslao u Srbiju.