Ambasador Hill obznanio
106

SAD prihvatile zahtjev Kosova za kupovinu protivtenkovskog sistema Javelin, Vučić razočaran zbog toga

B. R.
Christopher Hill i Aleksandar Vučić (Foto: Instagram Aleksandar Vučić)
Christopher Hill i Aleksandar Vučić (Foto: Instagram Aleksandar Vučić)
Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill je obavijestio srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da su Sjedinjene Američke Države prihvatile zahtjev Kosova za kupovinu protivtenkovskog sistema "Javelin".

Istakao je da će State Department (Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a) ovaj zahtjev uputiti američkom Kongresu, čime počinje zvanična procedura. Vučić je poručio Hillu da je Srbija razočarana zbog ovakve odluke SAD-a, ali da će Srbija nastaviti raditi sa SAD-om na, kako je izjavio, očuvanju srpsko-američkih odnosa.

"Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu", rekao je srbijanski predsjednik.

Protivtenkovski sistem
Protivtenkovski sistem "Javelin" (Foto: Shutterstock)

Razgovor s američkim ambasadorom je ocijenio kao otvorenim te su razgovarali i o međunarodnoj poziciji Srbije, nastavku dijaloga s Kosovom, kao i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima. Susret Vučića i Hilla je uslijedio nakon jučerašnjeg susreta Vučića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocana Harčenka, prenosi list Danas.