Komentar za Klix.ba
86

Šef kabineta Ervina Ibrahimovića: Prvi put će Bošnjak biti ministar vanjskih poslova Crne Gore

S. M.
Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović
Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović
Izet Ćorović, šef kabineta predsjednika Bošnjačke stranke (BS) Ervina Ibrahimovića, za Klix.ba je prokomentarisao odluku BS da uđe u Vladu Crne Gore.
On je istakao da je BS kroz koalicioni sporazum sa Pokretom Evropa sad koji predvodi premijer Milojko Spajić dogovorila ulazak u Vladu Crne Gore i definisala principe i ciljeve međusobne saradnje dvije partije u 44. Vladi.

"Ti principi su apsolutno na liniji onoga sto je naša osamnaestogodišnja politika i u skladu su sa našim programom. Dakle, od manjinskih prava, preko zaštite i afirmacije kulture Bošnjaka do ekonomskog i pravednijeg snaženja nerazvijenih područja u kojima mahom žive Bošnjaci i, na kraju, praćenje euroatlanske perspektive Crne Gore i usklađenost sa vanjskom polikom EU", rekao je Ćorović.

Ćorović je naglasio da ukoliko sutra bude izglasana rekonstruisana vlada to će biti prvi put da je Bošnjak, u ovom slučaju predsjednik BS Ibrahimović, ministar vanjskih poslova i prvi put da Bošnjak sjedi u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

"Pomjeramo granice i osvajamo ono što nam pripada", rekao je Ćorović.

Osvrnuo se i na kritike da je BS pristala da bude dio vlade koju čini srpska i proruska stranka Andrije Mandića, Nova Srpska demokratija.

"Što se tiče kritika, ovo je politika i njih mora biti, na njima se ubiru politički poeni. Treba ipak sačekati da sud o ovome daju građani na narednim izborima i to će biti najbolja i jedina relevantna ocjena ovog postupka. važno je da je odluka donesena samostalno i jedinstveno, da je Glavni odbor stao uz viziju predsjednika BS Ervina Ibrahimovića i cijelo rukovodstvo stranke", kazao je Ćorović.