Predsjednički duel
77

Šest dana do izbora u Srbiji: Može li zajednički kandidat opozicije odvući Vučića u drugi krug?

V. K.
Zdravko Ponoš i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Zdravko Ponoš i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Tokom 3. aprila 2022. godine građani Srbije imat će priliku birati novi saziv Narodne skupštine, ali i predsjednika države što će biti duel koji će se s posmatrati s posebnom pažnjom.

Dok su predizborne kampanje uveliko u toku, i dok opozicija i vlast zauzimaju "predizborne rovove" uoči izbora, organizacija Europe Elects danas je objavila novu analizu koja se tiče predizbornih anketa za izbor predsjednika Srbije.

Podaci su prikupljeni u periodu od 14. do 18. marta, a pored brojnih kandidata u fokusu su svakako bili aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i zajednički kandidat dijela opozicije Zdravko Ponoš.

Prema posljednjim podacima, predizborne ankete su pokazale kako Aleksandar Vučić ima podršku 51,7 posto građana što predstavlja pad u odnosu na raniji period. S druge strane, kandidat opozicije Zdravko Ponoš zabilježio je rast te trenutno ima podršku oko 28 posto građana Srbije.

Predizborne ankete uoči izbora u Srbiji (Foto: Europe Elects)
Predizborne ankete uoči izbora u Srbiji (Foto: Europe Elects)

Iako ovakvi podaci i dalje idu u prilogu Aleksandru Vučiću i vladajućoj strukturi, pad podrške i eventualni utjecaj na javno mnijenje u fotofinišu predizborne kampanje, mogao bi odvesti Vučića i Ponoša u drugi krug izbora.

Naime, da bi se u Srbiji održao drugi krug predsjedničkih izbora, kandidati moraju imati manje od 50 posto glasova u prvom krugu. Prema posljednjim podacima, Vučić se nalazi "na granici" te ga u ovom trenutku dijeli 1,8 posto podrške građana za eventualno izbjegavanje drugog kruga izbora.

Inače, zajednički kandidat opozicije ispred "Ujedinjene Srbije" Zdravko Ponoš, nedavno je komentirao mogućnost održavanja drugog kruga izbora u Srbiji te je rekao kako bi u tom slučaju on odnio pobjedu ispred aktuelnog predsjednika Srbije.

Upitan na čemu temelji takav optimizam, Ponoš je rekao da je stanje u Srbiji toliko loše da vlada ogromno nezadovoljstvo, ne samo među neopredjeljenim i opozicionim biračima, već i kod velikog broja doskorašnjih pristalica Srpske napredne stranke.

"Svi su shvatili da mi nismo zemlja blagostanja, kako vlast godinama obmanjuje javnost. Cijene hrane i goriva enormno rastu, životni standard drastično pada i prema svim ekonomskim pokazateljima mi smo jedno od najsiromašnijih društava u Evropi", kazao je Ponoš, piše Danas.

Osim Aleksandra Vučića i Zdravka Ponoša, državljani Srbije imat će mogućnost na predsjedničkim izborima birati još šest kandidata i to Biljanu Stojković (Koalicija "Moramo"), Mišu Vacića (Grupa građana "Srpski patriota - Miša Vacić"), Branku Stamenković (koalicija "Suverenisti"), Milicu Đurđević Stamenkovski (Srpska stranka zavetnici), Miloša Jovanovića (Za Kraljevinu Srbiju - DSS), te Boška Obradovića (Dveri).