Odbio biti agresor
1

Simbol vojničke časti u vremenu beščašća: Znate li priču o Vladimiru Baroviću?

M. G.
Barović (u krugu)
Barović (u krugu)
Na današnji dan, 29. septembra 1991. godine, u trenutku kada su ratna razaranja i sukobi postajali svakodnevica na prostoru bivše Jugoslavije, jedan čovjek odlučio je poslati poruku koja i danas odjekuje kao primjer moralne snage i časti.

Vladimir Barović, admiral Jugoslovenske ratne mornarice, oduzeo je sebi život na otoku Visu, odbijajući da sudjeluje u vojnoj agresiji na Hrvatsku i uništavanju obalnih gradova.

Barovićev čin, koji je ostao relativno nepoznat široj javnosti, izdvaja ga kao rijetku figuru u vrtlogu besmislenog rata. U vremenu kada je većina vojnog vrha slijedila naredbe za ratne operacije bez pogovora, Barović je pokazao da čast, ljudskost i savjest mogu stajati iznad vojne discipline i naredbi.

Kontekst vremena: Rat i moralna dilema

Rat u Hrvatskoj, koji je počeo sredinom 1991. godine, već je uveliko eskalirao, a napetosti su se proširile na cijeli Jadranski prostor. Jugoslovenska narodna armija (JNA), koja je formalno djelovala kao branitelj zajedničke države, sve više je postajala alat za ostvarivanje ciljeva određenih političkih snaga, koje su težile hegemoniji i očuvanju teritorijalnog integriteta po svaku cijenu.

U tom kontekstu, JNA je započela agresivne vojne operacije protiv Hrvatske, uključujući razaranje civilnih objekata i napade na obalne gradove poput Dubrovnika i Splita. Admiral Barović, koji je bio komandant vojnih snaga na Jadranu, bio je suočen s direktivama koje su podrazumijevale upravo takvu vrstu vojnih aktivnosti. Ipak, u trenutku kada su ratni planovi krenuli u realizaciju, Barović je odlučio suprotstaviti se, ali ne oružjem, nego vlastitim životom.

Oproštajna poruka: Čast i savjest iznad svega

Prije nego što je izvršio samoubistvo, Barović je ostavio oproštajnu poruku, u kojoj je jasno objasnio svoje motive i razloge za ovaj dramatični čin. U poruci je naglasio da ne može prihvatiti činjenicu da je JNA, koju je doživljavao kao branitelja mira, sada postala sila za uništavanje. Njegove riječi su odražavale duboko moralno neslaganje s ratnim zločinima i razaranjem civilnih ciljeva:

"Jugoslovenska narodna armija uvijek je bila garant sigurnosti i mira na Jadranu. Danas, umjesto da brani obalu, naređeno je da je uništava. Takve naredbe ne mogu provesti niti prihvatiti."

Ova poruka odražavala je njegov osjećaj odgovornosti prema ljudima, bez obzira na nacionalnost ili političku pripadnost, ali i duboko razočaranje što se vojska, kojoj je posvetio svoj život, pretvorila u instrument razaranja.

Vladimir Barović: Vojnik, oficir

Vladimir Barović nije bio samo visokopozicionirani vojni oficir, već i čovjek koji je vjerovao u principe časti i pravednosti. Rođen 1939. godine u Crnoj Gori, Barović je tokom svoje karijere u mornarici stekao ugled profesionalnog i odgovornog oficira. Njegova vojna karijera bila je posvećena očuvanju mira i sigurnosti na Jadranskom moru, gdje je JNA imala ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti i zaštiti obale.

Njegova čast i moralna načela stavljala su ga iznad politike, iako su ga ratni sukobi stavili u tešku poziciju. U trenutku kada su se od njega očekivale odluke koje bi rezultirale smrću civila i uništenjem kulturnih spomenika, Barović je odlučio da ne može izdati svoja uvjerenja. Njegov čin bio je jasan znak protesta, ne samo protiv rata, nego i protiv rata koji je iznevjerio sve principe za koje je vjerovao da vojska treba da se bori.

Posljedice i reakcije

Barovićeva smrt bila je svojevrsni šok za mnoge u vojnom vrhu, ali i šire. Iako nije bio jedini vojni oficir koji je u tom periodu izrazio neslaganje s politikom vojnog vrha i ratnim ciljevima, njegov čin je bio poseban zbog simbolike koju je nosio. U trenutku kada su se mnogi vojnici i oficiri odlučili za slijepu poslušnost ili bježanje od odgovornosti, Barović je izabrao put koji ga je odveo u legendu.

Njegov čin nije izazvao veliku medijsku pažnju tadašnjih jugoslovenskih vlasti, ali među onima koji su ga poznavali, ostao je zapamćen kao moralni gigant. U poslijeratnim godinama, Barovićeva priča polako je izlazila na vidjelo, a mnogi ga danas prepoznaju kao heroja, ne zbog ratnih uspjeha, nego zbog njegove moralne hrabrosti.

Barovićeva ostavština: Simbol otpora besmislu rata

Trideset tri godine nakon njegove smrti, Vladimir Barović ostaje simbol časti i ljudskosti u vremenu kada su te vrijednosti bile gotovo potpuno zaboravljene. Njegova priča nije samo priča o jednom čovjeku koji je odbio da učestvuje u zločinima, nego i snažan podsjetnik na to koliko su važni lična odgovornost i moralna hrabrost, čak i u najtežim vremenima.

Barovićev čin pokazuje da nije uvijek hrabrost u oružju, niti se čast ogleda samo u vojnim pobjedama. Naprotiv, njegova priča uči da je prava hrabrost u spremnosti da se suprotstavimo zlu, čak i kada to znači da će nas taj otpor koštati života. U svijetu koji se često suočava s nepravdom, njegova poruka ostaje univerzalna: ljudskost i savjest su iznad svakog naređenja i svake politike.

Danas, iako bez spomenika, Vladimir Barović zauzima posebno mjesto u kolektivnom sjećanju kao čovjek koji je odbio biti dijelom destrukcije i zla.