Hiljade okupljenih
111

Širom Hrvatske skupovi podrške Mireli Čavajdi zbog toga što joj je onemogućen prekid trudnoće

B. R.
Skup u Zagrebu (Foto: Pixsell/ Igor Kralj)
Skup u Zagrebu (Foto: Pixsell/ Igor Kralj)
Širom Hrvatske održani su skupovi podrške Mireli Čavajdi kojoj su zdravstvene institucije onemogućile prekid trudnoće. Skup, na kojem je bio prisutan veliki broj građana, održan je i u Zagrebu.

Građani su se okupili i u Osijeku, Splitu, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku i na Korčuli, piše Jutarnji list. Osim što su došli da podrže Čavajdu, iskazali su nezadovoljstvo kako je pitanje abortusa (ne)riješeno.

Nezadovoljni su i time kako je ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ) reagirao na ovaj problem. Na jednom od transparenata okupljenih u glavnom gradu bilo je istaknuto: "Prizovi svoju savjest, Vili". Upravo je priziv savjesti ljekara bio u fokusu javne rasprave o tome da li je Čavajdi trebalo biti omogućeno da u 26. sedmici prekine trudnoću.

Tražila je prekid trudnoće, jer je utvrđeno da je vrlo je izgledno da bi dijete nakon rođenja imalo vrlo teške zdravstvene probleme. Prekid trudnoće joj je omogućen u Sloveniji.

Na današnjim skupovima pojedine žene su govorile o iskustvu sličnom onom koji je imala Čavajda. Poručeno je da vlast po ovim pitanjima ne bi imala pravo odlučivati uime žena, već da "žene trebaju odlučivati o svom tijelu". Podršku Čavajdi dali su i političari iz liberalnih i ljevičarskih stranki, ali i brojne druge javne ličnosti.

Za sutra, 13. maj, u Hrvatskoj je najavljen "Hod za život" kojim će se iskazati protivljenje abortusu.