Puno toga na kocki
108

Smije li Vučić odbiti Putinov poziv: Skandal je neizbježan, morat će napraviti izbor koji je dugo izbjegavao

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prorežimski ruski list Vzgljad pisao je o nedavnoj ponudi (koja još nije dobila odgovor) ruskog lidera Vladimira Putina za Aleksandra Vučića, srbijanskog predsjednika na Samit BRIKS-a u Kazanju.

Na dnevnom redu je produženje gasnog ugovora koji je izuzetno koristan za građane ove zemlje, a možda i nešto više. Vučiću će biti teško da odbije ovu ponudu. Ali, on to još ne želi da prihvati, navode.

Javni pozivi liderima stranih država da posjete Rusiju u odsustvu nisu prihvaćeni u domaćoj diplomatskoj praksi. Rasporedi najviših funkcionera su komplikovani, ne može se sve planirati unaprijed, a niko ne želi da se pravda za eventualni poremećaj pa se pozivi obično raspisuju kada su svi detalji već dogovoreni zatvorenim kanalima. Međutim, Vučić dobio je upravo takav poziv, u odsustvu i javno od Putina, nakon čega je odvojio vrijeme za razmišljanje. I o tome će razmišljati više od mjesec dana, podsjeća ovaj list.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Pozdravite predsjednika Vučića. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS-a u Kazanju", rekao je šef ruske države potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu sa kojim se sastao na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

"Poslali smo mu prijedlog. Nadam se da će predsjednik to iskoristiti", poručio je Putin.

Iz ovog lista dalje navode:

Tako se predsjednik Srbije našao u situaciji koja se popularno opisuje izrekom 'Hoću, treba mi, a majka mi ne da', gdje je 'mama' kolektivni Zapad, tačnije lično glava Evropske komisije Ursula von der Leyen. Činjenica je da Putin i Vučić ne komuniciraju više od dvije i po godine, čak ni telefonom. Ovo nije slučajnost, ali ni svađa već posljedica Vučićevog političkog balansiranja koji ove dvije i po godine (a zapravo mnogo duže) manevriše između dvije vatre – Moskve i Brisela. Iz jednog, ali bitnog razloga, ne može da se svađa sa Rusijom, iz drugih i ništa manje važnih sa Evropskom unijom, a ono što je ranije bilo lako kombinovati, sada ne mogu da kombinuju ni tako talentovani žičari kao što je Vučić. Ali, on pokušava.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Napominju da, kada Vučića zapadni političari ili novinari okrive za bliske odnose sa Rusijom, on diže ruke i podsjeća ih kako sa Putinom nije razgovarao "od početka sukoba velikih razmjera".

Skandal je neizbježan

Formalno, povod za razgovor dvojice predsjednika je ugovor o snabdjevanju gasom koji ističe u martu. Kada je potpisan, dobili su "bratske" popuste (jeftiniji gas se prodaje samo Bjelorusiji), bili su veoma srećni zbog ovog ugovora, a sada imaju priliku da ga produže.

Prema pisanju ovog lista, ovo nije samo posjeta Rusiji, već i poziv za učešće na samitu obnovljenog BRIKS-a. Smatra se i kako je Kina, koja postepeno postaje najznačajniji investitor u Srbiji, učestvovala u ovoj inicijativi. Peking ima prilično značajne planove za Srbiju kao "tačku oslonca" u Evropi jer dodatno preplavljuje kontinent svojom robom.

Uopšteno govoreći, mora se prihvatiti. Ali, s druge strane, okolnosti Vučićevog poziva i mnoge prateće nisu ostavile priliku predsjedniku Srbije da tiho, bez skandala, odbije posjetu Kazanju. Ako sada odbije poziv, skandal je neizbježan, Štaviše, to neće biti čak ni skandal između Moskve i Beograda već unutar Srbije. Cijene gasa, veze sa Rusijom, kineska pomoć - sve je to previše značajno za Srbijanci, smatraju u ovom listu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Moguće je, ipak, da će Vučić odbiti jer se za Brisel i Vašington previše toga spojilo u jednom trenutku. Tamo je sama ideja kupovine gasa od Rusije i obnavljanja ugovora s njom "tabu tema". Tamo, zapravo, na čitav BRIKS gledaju kao na "međudržavni entitet sa slabo prikrivenim neprijateljstvom i smatraju da 45,2 posto stanovništva planete čine mlade evropske demokratije (Srbija, Armenija), navodi Vzgljad.

Dalje pišu:

Da budemo pošteni, u Briselu ima razloga za zabrinutost. Rusija i Kina, iz različitih razloga i u različitim oblicima su zainteresovane za Srbiju zbog njenog geografskog položaja i nalazišta litijuma, što znači da je BRIKS zainteresovan za nju, kojoj bi nova članica iz Evrope imala koristi za regionalnu ravnotežu i pretenzije na inkluzivnost. Možda se iza prijedloga Vladimira Putina da se o cijenama gasa razgovara ne bilo gdje, već na samitu BRIKS-a krije mnogo više – čak i alternativni geopolitički izbor Beograda, ako Zapad nastavi držati Srbiju u sjeni, ne pozivajući ni EU, a još manje G7.

Iz ovog lista smatraju da se Vučić možda najviše toga i plaši jer to podrazumijeva historijski izbor sa posljedicama i više neće biti mogućnosti za balansiranje.

Vučić je rekao da će odgovoriti 10. oktobra, dok iz Rusije kažu kako je ova pauza "nepristojno duga" te zaključuju:

"Srbi će najvjerovatnije potrošiti mnogo vremena ne na razmišljanje, već na cjenkanje sa Zapadom. Ali, mjesec dana je tako kratko jer govorimo o tome da će Vučić morati ili da nadmaši sebe ili da ipak napravi neki izbor koji je tako talentovano i dugo izbjegavao."