Zatvorena saobraćajnica
132

Splitske vatrogasce čeka teška noć: Požar gori u blizini raketne baze

N. V.
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell
Tokom ljetnih mjeseci se mnoge zemlje suočavaju s požarima, a tako je i u Hrvatskoj, gdje je prethodnih dana posebno pogođena okolina Splita. Posljednji požar se raširio u blizini raketne baze, a zbog opasnosti je obustavljen i saobraćaj na jednoj od cesta.
U popodnevnim satima su izbila dva nova požara otvorenog prostora na području Splitsko-dalmatinske županije. Požar je zahvatio travu, nisko rastinje i borovu šumu, a porodične kuće trenutno nisu ugrožene.

Dojava o požaru kod izvora rijeke Žrnovnice, sjeveroistočno od raketne baze, zaprimljena je nešto prije 18 sati. Saobraćajnica Žrnovnica - Sitno Donje je zbog velikog požara zatvorena za sva vozila, javila je Dalmacija Danas.

Na terenu je 80 vatrogasaca s 24 vozila, a prije mraka pomagala su i četiri kanadera. Zbog komplikovane situacije, hrvatski vatrogasci će ostati na terenu cijelu noć.

Prije tri dana se kod Splita također odvijala drama zbog požara koji je ušao među kuće. Novinari Slobodne Dalmacije su s terena svjedočili kako turisti napuštaju apartmane u ovom mjestu u strahu od širenja požara.