Još jedna reakcija
0

Srbijanski ministar zdravstva odgovorio Nikšiću: Neka mu je na čast

B. R.
Zlatibor Lončar (Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL)
Zlatibor Lončar (Foto: A.K./ATAImages/PIXSELL)
Ministar zdravstva Srbije Zlatibor Lončar (SNS) poručio je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću da mu treba biti "na čast" zbog današnje izjave da je Vlada FBiH platila Srbiji za vakcinaciju protiv koronavirusa.

"Bezumna laž i neskrivena mržnja prema Srbiji, njenim građanima i rukovodstvu Srbije, koju je neki Nermin Nikšić iznio danas, ide njemu na čast i svima sličnim koji na ovako besraman način koriste priliku da se medijsku promovišu", naglasio je Lončar.

Prema njegovim riječima, svako ko želi da jedan par ekselans humanitarni gest predstavi na lažan način, zaslužuje samo prezir i osudu.

Ocijenio je da je to mogao izjaviti neko ko pronalazi samo svoj interes.

"Siguran sam da taj Nermin i njemu slični polaze od sebe i sopstvene pretpostavke da u svakom gestu treba pronaći svoj interes", istakao je Lončar i dodao da je siguran da građani Bosne i Hercegovine znaju istinu i prepoznaju ko im je prijatelj, a ko se ponaša kao ratni profiter, piše B92.

Ranije danas su dva puta reagovali iz ureda premijera FBiH pozvavši Nikšića da javno objavi dokaze da je federalna vlada platila Srbiji za vakcinaciju u ovoj državi.

Podsjećamo, Nikšić je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine rekao da je, prema informacijama iz relevatnih diplomatskih krugova, Vlada FBiH platila Srbiji za isporuku vakcina.

"Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući besplatno vakcinisanje u Srbiji. Molim da ispitate ove navode i izvijestite i mene i ovaj parlament o tome. Mada me ništa više ne može iznenaditi kada je riječ o našim vlastima, smatram da javnost zaslužuje istinu. Ako se ispostavi da je ovo tačno, poteže se pitanje krivične odgovornosti nadležnih", kazao je.

U međuvremenu, FBiH nema još niti jednu vakcinu direktno nabavljenu od proizvođača.