Relaksacija tenzija
103

Srpski policajac zbog kojeg su podignute barikade na Kosovu poslan u kućni pritvor

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Bivšem srpskom policajcu Dejanu Pantiću, osumnjičenom za napad na kosovsku policiju i općinske izborne komisije na sjeveru, pritvor je promijenjen u kućni pritvor, potvrdio je za kosovski KOHA sud u Prištini.

"Na zahtjev Posebnog tužilaštva za zamjenu mjere pritvora u kućni pritvor, sud je usvojio zahtjev i izmijenio mjeru", rekla je Mirlinda Gashi, glasnogovornica Osnovnog suda u Prištini.

O njegovom puštanju na slobodu oglasio se i Pantićev sin, koji je kazao da je za puštanje na slobodu "zaslužan" i predsjedniku Srbije Aleksandr Vučić.

Pantić je uhapšen početkom decembra. Nakon njegovog hapšenja lokalni Srbi zabarikadirali su se zatvorivši ceste na sjeveru Kosova, u smjeru graničnih prijelaza Jarinje i Bernjak. Broj barikada je povećan na 13.

Pantić je zadržan u policijskoj stanici kod Jarinja, zbog barikada. Institucije Kosova uputile su zahtjev međunarodnoj javnosti da pomognu u transferu Pantića.

Mjera pritvora određena mu je 12. decembra. Tada je ministar unutarnjih poslova Xelal Svecla optužio Pantića za počinjenje terorističkih djela i napada na ustavni poredak.