Poruka iz Slovenije
60

Tanja Fajon: Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca komplikuje proces pomirenja u BiH

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
"Na današnji dan sjećamo se žrtava, nestalih, njihovih porodica i svih onih koji su trajno stradali od genocida", poručila je ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon u saopćenju povodom 11. jula.

"Genocid, u kojem je između 11. i 22. jula 1995. ubijeno najmanje 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka, činjenica je priznata od strane međunarodnih tribunala. Sjećanje na žrtve genocida ima za cilj podizanje svijesti i prevenciju zločina, posebno u svjetlu principa odgovornosti za zaštitu stanovništva od masovnih zločina, principa kojeg Slovenija aktivno pomaže u stvaranju i implementaciji već skoro 20 godina", navela je ona.

Različita tumačenja historijskih činjenica, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca komplikuju proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i širem regionu, dodaje.

"Slovenija podržava pomirenje svih naroda u Bosni i Hercegovini, ne samo zbog novih generacija koje nisu odgovorne za postupke osuđenih zločinaca. Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici važan je korak ka pomirenju i postizanju mira, povjerenja i međusobnog poštovanja. To je osnova suživota za budućnost svih, a posebno mlađih generacija", poručila je Fajon.