Pala interpelacija SDS-a
38

Tanja Fajon "preživjela" glasanje o nepovjerenju, ostaje šefica diplomatije Slovenije

V. K.
Tanja Fajon (Foto: Twitter)
Tanja Fajon (Foto: Twitter)
Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše pokrenula je proces interpelacije protiv ministrice vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon, a koji je na današnjem ispitivanju trebao rezultirati njenom smjenom. Međutim, do toga nije došlo.
Povod za interpelaciju, koju je SDS podnio 22. septembra, bila je afera sa već sada bivšim ambasadorom Slovenije u SAD-u Tonetom Kajzerom kojeg je vlada opozvala u septembru.

Kajzer, koji je imenovan na ambasadorsku funkciju još u vrijeme vlade Janeza Janše, poslao je depešu Ministarstva vanjskih poslova predsjedniku SDS-a Janezu Janši koji je to objavio na Twitteru.

U depeši se govorilo o zahtjevu Ministarstva vanjskih poslova na čelu s Fajon da diplomatsko-konzularna predstavništva na vidnom mjestu objave i adresu na koju birači mogu poslati potpise podrške za predsjedničku kandidaturu Nataše Pirc Musar. Nakon što se saznalo za njegov postupak, Tanja Fajon ga je opozvala s funkcije ambasadora.

U današnjoj raspravi koja je trajala više od deset sati, zastupnici SDS-a ponovili su argumente za smjenu Fajon iz interpelacije, te su je optužili da je zloupotrijebila diplomatska predstavništva radi prikupljanja potpisa podrške.

Tokom debate, Janez Janša je rekao kako je suštinski problem zloupotreba institucije radi favoriziranja jedne kandidatkinje za predsjednicu Slovenije.

Uoči početka rasprave, Fajon je odbacila sve optužbe te je podsjetila da se prilikom preuzimanja funkcije zaklela da će poštovati Ustav Slovenije.

"Danas sam ovdje zbog činjenice da sam poštovala zakon i postupila kako sam bila dužna da postupim. Znam da su sve ove optužbe i tačke u interpelaciji potpuno neosnovane, možda čak i apsurdne, ali dobro je što mogu sve da objasnim", rekla je Fajon.

Nakon desetosatne rasprave, zastupnici u Skupštini Slovenije pristupili su glasanju, a za smjenu Fajon glasala su 22 zastupnika dok su protiv bila 52. Da bi interpelacija uspjela, za nju je bilo potrebno 46 glasova podrške.

Inače, drugi krug predsjedničkih izbora u Sloveniji održat će se 13. novembra, a u njemu će se naći upravo Nataša Pirc Musar i Anže Logar.

Logar, bivši ministar vanjskih poslova u vladi Janeza Janše i kandidat donedavno vladajuće konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS) trenutno ima podršku oko 44,6 posto glasača.

S druge strane, bivša novinarka i advokatica Nataša Pirc Musar prema anketama Medijane uživa podršku 51,7 posto građana.