Izvinjenje direktora
11

Tehnička greška, a ne diskriminacija: Na postolju bilo osam drugih učenika iz Novog Pazara

N. V.
Screenshot iz priloga RTS-a o pobjedama na Krosu (Nerma Čebović i Alen Sejdović)
Screenshot iz priloga RTS-a o pobjedama na Krosu (Nerma Čebović i Alen Sejdović)
Direktor i osnivač Kros RTS-a Stevan Kovačević kazao je da je došlo do nenamjerne, tehničke greške na utrci, na kojoj je izostavljeno ime dječaka Abdulaha Šehovića iz Novog Pazara iako je trijumfovao u konkurenciji za učenike prvih razreda.
Na Krosu RTS-a u Leskovcu, dječak Abdulah Šehović iz Novog Pazara osvojio je prvo mjesto u utrci za učenike prvih razreda na 500 metara. Međutim, uprkos tome što je primio medalju i diplomu, njegovo ime je izostavljeno prilikom službenog proglašenja pobjednika, što je izazvalo zabrinutost i nedoumice među prisutnima.

Redakcija portala Sandžak Danas stupila je u kontakt sa Stevanom Kovačevićem, direktorom i osnivačem Kros RTS-a, koji je pojasnio da je došlo do tehničke greške tokom organizacije te se izvinio dječaku i njegovim roditeljima, a najavio je da će ih i posjetiti prilikom dolaska u Novi Pazar.

"Radi se o tehničkom propustu, a ne o namjernom isključenju. RTS i organizatori Krosa se zalažu za fer odnos prema svim takmičarima, bez obzira na porijeklo. Iskreno se izvinjavam Abdulahu i njegovoj porodici“, izjavio je Kovačević.

Kovačević je objasnio da su korišteni bijeli i crveni listići za djecu koja nisu članovi klubova i za djecu koja jesu, što je izazvalo zabunu prilikom rangiranja. Zbog ove tehničke greške, Abdulah Šehović je izostavljen sa pobjedničkog postolja.

Stevan Kovačević je naglasio da se radi o nenamjernoj grešci i izrazio žaljenje zbog nesporazuma. Kovačević je također pozvao uredništvo RTS-a da ispravi prilog i uključi tačne informacije o pobjednicima.

Roditelji Abdulaha Šehovića su ranije kazali kako ovo nije slučajna greška, nego namjerna, ali su nakon izvinjenja direktora istaknuli da su zahvalni na objašnjenju i očekuju da će se greška ispraviti u duhu fer igre i međusobnog poštovanja.

"Abdulah je zasluženo osvojio prvo mjesto, i važno je da se to prizna. Vjerujemo da je došlo do nenamjerne greške i cijenimo što je Stevan Kovačević preuzeo odgovornost", izjavili su roditelji.

Ukupno devet atletičara odnijelo pobjedu

Inače, atletičari iz Novog Pazara su osvojili devet pobjeda na istom takmičenju i niko od njih nije izostavljen, što potvrđuje da nije riječ o namjernoj grešci, napravljenoj iz nacionalnih ili vjerskih razloga.

Lejla Mekić je bila prva u utrci učenica drugih razreda srednjih škola, u kategoriji osmih razreda su pobijedili Kaid Koca i Aiša Zukorlić, dok je u godinu mlađoj kategoriji pobijedila Medina Mekić. Nerma Čebović je pobjednica nadmetanja osnovki iz šestog razreda, a među učenicima petih razreda osnovnih škola su dominirali Alen Sejdović i Merjem Binjoš i četvrtih - Mehmed Mušović, svi iz Novog Pazara.