Nesnosne vrućine
371

U Dubrovniku izmjerena najviša temperatura mora u historiji Hrvatske

V. K.
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je podatke o temperaturama mora te su naglasili kako je Dubrovnik s današnjim mjerenjima oborio rekord.

Naime, u Dubrovniku je danas temperatura mora u 17 sati iznosila 29,7 celzija čime je srušen rekord koji je držao Rab iz 2015. godine gdje je tada temperatura mora iznosila 29,5 stepeni.

"Danas se temperature mora nisu spuštale ispod 26 stepeni, a iznad 29 išle su i na Mljetu te u Malinskoj i Crikvenici", pojašnjeno je.

Iako zbog svoje konfiguracije ne ulazi u ova mjerenja, treba reći kako je na Velikom jezeru na Mljetu danas zabilježena temperatura od 30,2 stepena.

Vrućine i period bez padavina pretežno je zahvatio cijeli Balkan, a toplotni talas će se na ovim prostorima zadržati još najmanje sedam dana.

U utorak u Bosni i Hercegovini može se očekivati sunčano i vruće vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U noći na utorak, u mnogim gradovima se očekuje i tropska noć.

Poslijepodne, ponegdje na istoku i sjeveru Bosne mogući su lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 29, a najviša dnevna od 34 do 41 stepen.