Glumili argentinski par
0

U Sloveniji osuđeno dvoje ruskih špijuna, vjerovatno će biti dio razmjene zatvorenika

N. Ž.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sud u Ljubljani je osudio dvoje ruskih špijuna, Artema i Annu Dultsev, na zatvorsku kaznu od godinu i pol zbog špijunaže.

Oni su uhapšeni krajem 2022. godine, te im se u kaznu ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. Kako je zatvorska kazna jednaka tom vremenu koje su proveli iza rešetaka, Artem i Anna su pušteni na slobodu, ali je naređeno da napuste zemlju.

Analitičari kažu da je kazna znak da se sprema razmjena zatvorenika, o kojoj EU i SAD već dugo "ispod radara" pregovaraju s Rusijom. Kako se ističe, meta zapadnih pregovarača je novinar Evan Gershkovich, dok Rusi žele Vadima Krasikova.

Gershkovich je novinar Wall Street Journala koji je ranije ove godine osuđen na 16 godina zatvora. S druge strane, Krasnikov se nalazi u zatvoru u Njemačkoj nakon što je ubio Čečenca u Berlinu.

Artema i Annu Dultsev je ljubljanski sud osudio za špijunažu, odnosno da su koristili Schengenski prostor unutar Evropske unije kako bi radili poslove za rusku obavještajnu službu.

Prema optužnici, ovaj dvojac je glumio argentinski par, a sa svojom djecom su razgovarali na španskom jeziku. Pored toga, bili su "vlasnici" nekoliko privatnih firmi, ali je to bio paravan za djelovanje u korist Rusije.

Kada su uhapšeni, negirali su krivicu, ali ubrzo je stigla "intervencija" ruskih zvaničnika, pa su priznali svoje djelovanje u Sloveniji i EU.