Stabilna situacija
3

U Srbiji 224 novozaražene osobe koronavirusom, ali se povećava i broj oporavljenih

A. B.
Foto: Srđan Ilić/PIXSSEL
Foto: Srđan Ilić/PIXSSEL
U Srbiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 224 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih 3.281 osoba, ali je u isto vrijeme zabilježen i pozitivan trend u suzbijanju epidemije rečeno je na konferenciji za medije.

Broj zaraženih u ovoj zemlji sada iznosi ukupno 7.114 osoba, te je također porastao i broj oporavljenih koji je 1.025.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je naveo da su od koronavirusa preminule još četiri osobe od kojih su tri muškarca i jedna žena te da je broj umrlih porastao na 134 i procenat smrtnosti je 1,88 posto. Trenutno je hospitalizovano 3.266 osoba, a na respiratorima je njih 103.

"S respiratora je u proteklom periodu skinuto 73 pacijenta, a do sada je u Srbiji testirano ukupno 48.636 osoba. Ono što također želim naglasiti je to da je ukupno 622 zdravstvena radnika pozitivno na koronavirus od kojih je 420 bilo ili je još na bolničkom liječenju te da oni od ukupnog broja zaraženih čine 8,74 posto", dodao je Lončar.

Na kraju je istaknuto da je trenutno stabilna epidemiološka situacija u Srbiji da brojke oporavljenih ohrabruju, ali da ovo ni u jednom trenutku nije znak da se treba opustiti, već su na konferenciji za medije apelovali da se građani i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera.

"I dalje se može epidemija vratiti ako budemo pokazali nepoštovanje mjera", zaključio je doktor Goran Stevanović.